Fecske­barát Fehérvár

2022.04.14. 08:00

Komfortos madárlak - Tíz fecskefészek került fel egy fehérvári iskola falára

Tíz műfészek várja a fecskéket a Táncsics Mihály Általános Iskola homlokzatán. Az intézmény diákjai amellett hogy figyelemmel kísérték a szakemberek munkáját, az odúk otthonosabbá tételében is kivették a ré­szüket.

Héjj Vivien

Még több fecskecsalád lelhet otthonra

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Még több fecskecsalád lelhet hamarosan otthonra Székesfehérváron: a városgondnokság szakemberei – az intézmény diákjai segítségével – tegnap délelőtt tíz kerámia fecskefészket helyeztek el a Táncsics Mihály Általános Iskola homlokzatán.

– Az idei évben is folytatjuk az öt éve zajló Fecske­barát Fehérvár programunkat. Most újra egy olyan oktatási intézmény került sorra, ahol a fészkek felhelyezése környezeti nevelési célokat is szolgál. A helyszín a Sóstó közelsége miatt optimális arra, hogy a molnárfecskék be tudjanak fészkelni. Már folyamatosan látjuk a fecskék mozgását, a környező lakóházas övezetekben többfelé felfedezünk természetes fészkeket is, és szeretnénk, hogy a gyerekek tudatába már kisebb korukban is bekerüljön, hogy ezekre a madarakra igenis vigyázni kell – mondta a programról és annak célkitűzéseiről Csete Gábor, a városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője, hozzátéve, még ha nem is pont ezeket az odúkat foglalják el a madarak, a fészkek látványa akkor is jelzésértékű lehet arra vonatkozóan, hogy itt megfelelő élőhelyet találhatnak maguknak. Az agyagból készült fészkek otthonosabbá tételében a szakemberek mellett a táncsicsos diákok is részt vállaltak: sárral kenték be a fészkek külső oldalait, ezzel még természetközelibbé, kom­fortosabbá váltak a madarak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!