Frissen Fejérből

2021.10.20. 15:30

Az engedelmesség az alap egy munkakutyánál

Magyarországon is egyre népszerűbb a kutyások körében a munkakutyaképzés, aminek néhány éve a Zalaegerszegen tartott világbajnokság bizonyára további lendületet adott. Legutóbb Csákberényben rendeztek világbajnoki selejtezőt. Ennek kapcsán beszélgettünk a sportról a rendező egyesület alelnökével.

Borsányi Bea

Az engedelmességi ágazat egyik feladata az apportírozás (el- és visszahozás)

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A munkakutyaképzés ágazatainak feladatait eredetileg a rendőrkutyák vizsgáztatására találták ki. Ezekkel mérik fel a kiképzett kutya engedelmességét, a nyomkövetési, valamint az őrző-védő képességeit. A versenyeken ugyanezeken a területeken kell a munkakutyáknak is bizonyítani. Mindegyik ágazatban 100 pontot lehet gyűjteni. A bírók azt figyelik, milyen hibákat vét a kutya a feladat végrehajtása során, az értük járó büntetőpontokat aztán a maximum pontszámból vonják le – vágott a téma közepébe Koncz Nikoletta, a Soproni Sport és Hobbikutyások Egyesületének alelnöke. – Ennek megfelelően a nyomkövetésnél a koncentrált, kizökkenés nélküli keresés, a nyom tartása, az elrejtett tárgyak megtalálása a feladat. Az engedelmességnél többek között azt figyelik, hogy az első vezényszónak engedelmeskedik-e a kutya a különböző feladatok során, míg az őrző-védő ágazatban azt nézik, hogy a kutya hozza-e a fajtájának megfelelő határozottságot, dominanciát, mennyire fog erősen, és a felfokozott idegállapota ellenére is engedelmeskedik-e a parancsoknak.

Az engedelmességi ágazat egyik feladata az apportírozás (el- és visszahozás)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ágazatonként változó, mi számít hibának. Nyomkövetésnél hiba például, ha a kutya letér a nyomról, vagy nem találja meg az összes elrejtett tárgyat. A feladat végrehajtását nehezíti, hogy ebben az ágazatban mindig nyílt terepen – szántón, mezőn, vetésen – folyik a verseny, ahol több minden, így például egy felugró vad is megzavarhatja a kutyát a feladat végrehajtásában. Az engedelmességi ágazatban a kiadott parancsnak elsőre kell engedelmeskedni, de ha a kutya a kért feladatot megcsinálja – leül, fekszik, visszahozza a tárgyat –, a feladat végrehajtottnak tekinthető. Minden ágazatban érvényes azonban az, hogy összesen háromszor adható ki egy vezényszó, és ha a kutya harmadszorra sem engedelmeskedik, kizárják – magyarázta Koncz Nikoletta, aki azt is elmondta, a kutyák teljesítménye sok mindentől függ, és számít az időjárás is. A verseny előtt sorsolással döntik el az indulási sorrendet, így szerencse is kell, hisz nem mindegy, hogy az állatnak, például nyáron, a reggeli kellemes hűvösben vagy a délutáni hőségben kell a feladatokat végrehajtania.

– A munkakutya sportra leginkább a német és belga juhászkutya, a rottweiler, a dobermann, az óriás schnauzer és a malinois alkalmas. Fontos, hogy a kutya határozott, de tiszta fejű, gyors és erős legyen – árulta el az alelnök, aki hozzátette, kutyavezető viszont bárkiből lehet. Ahhoz azonban, hogy a kutya és a vezető is tanulni, fejlődni tudjon, érdemes olyan egyesületbe járni, ahol megvannak a megfelelő körülmények és a szakember is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!