Frissen Fejérből

2021.09.05. 16:00

Fontos odafigyelni a bunda ápolására

Ahogy számunkra, úgy kutyánk számára is rendkívül fontos a megfelelő tisztálkodás és ápolás, amit érdemes a napi rutinba beépíteni.

Baráth Eszter

A fésüléssel megkönnyítjük a bőr szellőzését, kedvencünk pedig hálás lesz érte

Fotó: pixabay.com

Az ebek esetében az egyik legalapvetőbb és legfontosabb feladat a tisztálkodás területén a bunda rendben tartása. Abban az esetben, ha ezt a gazdák elhanyagolják, számos kellemetlen probléma léphet fel. Ezek közé tartozik például a koszos szőrzet miatt kialakuló bőrirritáció, ami abból fakadhat, hogy a bőr nem szellőzik megfelelőképpen. Ugyanakkor a hosszabb szőrű kutyák esetében a bunda az elhanyagoltság miatt össze is csomósodhat, amit sokszor már csak a kutyakozmetikus, vagy a nyírógép tud megoldani.

A fésüléssel megkönnyítjük a bőr szellőzését, kedvencünk pedig hálás lesz érte
Fotó: pixabay.com

A bunda ápolása a rövid szőrű ebek számára is fontos, persze esetükben nem a csomósodás elkerülése miatt. Azzal, hogy a megfelelő kefe segítségével eltávolítjuk róluk az elhalt alj- és fedőszőrzetet, felgyorsíthatjuk a vedlés folyamatát, amivel nem mellesleg a lakás takarítását is megkönnyíthetjük. A rövid szőrzetű ebeket heti 1-2 alkalommal javasolt átfésülni, például gumikefével vagy sűrű fogazatú aljszőrkiszedő eszközzel. A hosszú bundával rendelkező kutyákat már gyakrabban, 1-2 naponta kell fésülni, különös tekintettel a kritikus helyekre, mint a fültő vagy a hónalj, hogy elkerüljük a csomósodást. A gyakori fésülést akkor sem szabad elhanyagolni, ha az ebet rendszeresen hordjuk kutyakozmetikushoz. Esetükben javasolt először ritka, majd csak utána sűrű fogazatú fém fésűt használni. A nemezes szőrzetű négylábúak – mint a puli és a komondor – bundájának ápolását hagyjuk a szakemberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!