Bagira

2021.08.20. 16:30

Kóbor ebből is lehet jó rendőrkutya

A magyar és a külföldi rendőrségek esetében már arra is vannak szerencsés példák, hogy állatmenhelyről kerülnek ki a zsaruk négylábú segítőtársai, és akad ország, ahol azokra a kóbor ebekre is számít a rendőrség, amelyek szolgálati feladatokra alkalmasak.

Tóth Sándor

Elsősorban a német és belga juhászkutyákat keresik

Fotó: ORFK

A Magyar Rendőrség az idén már kétszer – legutóbb a múlt héten – tartotta a nyári kiválasztást és kutyavásárlást a testületen kívüli civilektől Dunakeszin található telephelyén. A kiírás szerint a kiválasztásnál a legalább egyéves korú, kiegyensúlyozott idegrendszerű, hibátlan egészségi állapotú, nagy teherbírású, engedelmes és jó képességű jelöltek jöhettek számításba. A kutyafajtákból elsősorban a német és belga (malionis) juhászkutyákat keresték, de más fajtákat sem zártak ki. A kutyák a kiválasztás előtt alkalmassági vizsgálaton vettek részt. Vizsgálták a hanghatásra adott reakciójukat 7,62-es gépkarabélyból leadott lövésekkel, valamint különböző formában mérték fel a képességüket: viselkedésüket fegyelmező gyakorlatok közben, kereső-, védő- és fogáskészségüket, valamint magabiztosságukat.

A kiválasztott és megvásárolt ebeket több héten keresztül megfigyelik, s ez alapján döntenek arról, járőr-, őrző-védő vagy nyomkövető feladatok ellátására lesznek alkalmasak. A rendőrök mindenesetre ígérik, hogy ezek a kutyák sokat fognak tanulni, hű társaik lesznek kollégáiknak, csíkos autóval járnak dolgozni, és rendőrszakmai sikereikről is beszámolnak majd.

Elsősorban a német és belga juhászkutyákat keresik
Fotó: ORFK

A rendőrség és társszolgálatai figyelme arra is kiterjed, hogy menhelyi kutyákat vegyenek pártfogásba. Ilyen Bagira története: az ország legjobb rendőrkutyája is mentett kutya volt, a Terrorelhárítási Központ világhírű fekete német juhásza a legkeményebb bűnözőket juttatta a rács mögé. Bagira félelmet nem ismerve, sokszor a kommandósok előtt járva „hatástalanította” az üldözött bűnelkövetőket. Hasonló tehetségnek számít Boo, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal keresőkutyája. Ő a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány menhelyéről került a NAV-hoz.

Kóbor ebek kiképzésére a világon talán legelsőnek az indiai rendőrség szolgált példával. Újdelhiben a kóbor kutyák közül a legalkalmasabbakat a rendőrség kiképezi és járőrfeladatokra alkalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!