Állatbarát

2021.03.09. 15:00

A kutyáknak is fontos a fogmosás

A kutyák fogainak ápolása ugyanolyan fontos, mint az embereké. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk elhanyagolni kedvenceink ezirányú egészségének megőrzését, pedig több alternatív megoldás is rendelkezésünkre áll.

Baráth Eszter

A kutya ínyére nagyon kell vigyázni fogmosás közben

Fotó: Shutterstock

Kutyáink nem megfelelő fogápolásának következtében fogkő alakulhat ki, amelyen a felszíni baktériumok megtelepednek, így akár több kellemetlen betegség is kialakulhat. A szájüregi megbetegedések később még súlyosabb problémákhoz vezethetnek. A négylábúak fogaik felszínét elsősorban rágással tisztítják.

Miután a kölyökkutyák ösztönből rágnak – esetenként olyan tárgyakat is, amit nem kéne – folyamatosan leszoktatjuk őket erről a tevékenységről. Ezzel azonban a későbbi fogápolás feladatát is megnehezítjük.

A kutya ínyére nagyon kell vigyázni fogmosás közben
Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy kutyáinknak mindig biztosítsunk rágható játékot vagy jutalomfalatot. A legegyszerűbben beszerezhető ilyen eledelek a bőrből és más összetevőkből készült ehető rágókák, melyeknek sok esetben a kialakítása is elősegíti a fogak tisztaságát, csakúgy mint a néhány játék esetében is tapasztalhatjuk. Ugyanakkor a kutyáknál is alkalmazhatjuk a fogkeféket és a fogkrémet is. Itt viszont óvatosnak kell lenni, hogy az ebek ínyét ne sértsük fel tisztálkodás közben.

A kölyökkutyák fogainak tisztításával érdemes addig várni, míg a fogváltás befejeződik, de ezt követően gyorsan rászoktathatóak a napi rutinra. Az idősebb kutyák esetében sem kell aggódni, megfelelő türelem mellett ők is megszokják a fogmosást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!