Ellátás és azonosítás

2018.03.30. 10:00

Ma már nem lehet vágni a kutya fülét és a farkát

Az állatvédelmi törvény ma már kifejezetten tiltja az olyan jellegű beavatkozásokat az állatokon, amelyek a külcsín megváltoztatására irányulnak vagy éppen régi, elavult szokás miatt alakultak ki. Ilyen a dobermanok fülének alakítása, és a vadászkutyák farkának levágása is.

S. Töttő Rita

Számos kutyafajta élete évek óta könnyebb

Forrás: shutterstock

Az állat épsége és egészsége elsődleges fontosságú a magyar állatvédelmi törvény rendelkezései szerint. A legtöbb gazda számára természetes, hogy ha állata beteg, szakszerű segítséget vesz igénybe. Ám ez szerencsére nemcsak egy lehetőség, hanem kötelezettség is. Ahogy az is, hogy „sufnioperációt” senki nem hajthat végre kedvencén. A törvény ugyanis kimondja: az állaton fájdalommal vagy károsodással járó beavatkozást – az állat érdekében szükséges azonnali beavatkozások kivételével – kizárólag szakirányú végzettséggel, illetve az állattartók körében szokásos beavatkozás esetében csak gyakorlattal rendelkező személy végezhet. De ahogy már felvetődött, ez nem csak egy lehetőség: az állaton ugyanis minden olyan beavatkozást el kell végezni, amelynek elmulasztása az állat fájdalmát, szenvedését idézi elő, neki sérülést okoz vagy károsodásához vezet.

Számos kutyafajta élete évek óta könnyebb
Forrás: shutterstock

Külön nem tér ki a törvény arra, hogy ne vágjuk és állítsuk fel a doberman fülét, vagy hogy ne vágjuk le a vadászkutya farkát, de egyértelműen kijelenti, hogy az ilyen jellegű beavatkozások tilosak: az állaton, küllemének megváltoztatása érdekében, vagy éppen más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás tilos. Természetesen nem tartozik ide az ivartalanítás, annak ugyanis egyértelmű egészségügyi előnyei vannak.

Állataink kímélete azonban más szempontból is lényeges: megjelölésüknél is a számukra legkisebb fájdalommal járó megoldást kell alkalmazni. Állatfajonként eltérő módja lehet annak, ahogyan jelöljük őket, de legyen szó akár hideg besütésről vagy mikrochipes beültetésről, a cél az, hogy minél kevésbé fájjon az állatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!