elfogadható ok kell

2018.03.30. 18:00

Kisállataink életét csak indokoltan olthatjuk ki

Állataink életének kioltása mindig érzékeny téma. A törvény igyekezett minden szempontból körüljárni.

S. Töttő Rita

Számos kutyafajta élete évek óta könnyebb

Forrás: shutterstock

A törvény kimondja, hogy nem olthatjuk ki az állat életét elfogadható ok nélkül. Ilyen például vágóállat esetén az élelmezési cél. Vagy a prém termelése, az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, illetve sérülés, a fertőző betegségek felszámolása, a kártevők irtása, a másként el nem hárítható támadás megakadályozása, a tudományos kutatás, valamint közegészségügyi veszély elhárítása. Viszont kutya, macska élete nem oltható ki élelmezési cél, illetve a prém termelése érdekében.

Emellett tilos macska vagy eb prémjét forgalomba hozni, értékesítés céljából tartani, értékesítésre felajánlani vagy terjeszteni, vagy azt az ország területére behozni, illetve onnan kivinni, kivéve, ha az valamely közösségi jogi aktus alapján oktatási vagy preparálási célból engedélyezett.

Ám bármi legyen is az állat életének kioltásának – törvényes – oka, az csakis kábítás után történhet meg. Kivételek a gerinctelen és a háztáji állatok, illetve az indokolt szükséghelyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!