Állatvilág

2016.12.28. 19:40

Két napig gyűrűzik a cinkéket

Székesfehérvár - Tegnap a Rácbányánál gyűrűztek, csütörtökön és pénteken a megye két pontján rendeznek hagyományos téli madaras programot.

Kocsis Noémi

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportja tegnap madárnapot és gyűrűzési bemutatót tartott a fehérvári Rácbányánál. Mint Koleszár Balázs programfelelős szervezőtől megtudtuk, csoporttagjaik összesen 90 madarat gyűrűztek meg a területen. Szén-, kék- és barátcinegéket, továbbá egy csapatnyi őszapót, ezt a nem vonuló, csapatokban élő, kertekben, parkokban is gyakori erdei madarat. Ezen kívül gyűrű került az ott élő zöldikékre, erdei pintyekre, mezei verebekre is.

Egy aranyos őszapó a Rácbányánál élő populációból  Fotó: Az egyesület

A helyi csoport hagyományos év végi madaras programjainak sorában ma Lovasberényben tartanak gyűrűzést, pénteken pedig Elza-majorban lesz hasonló, itt varsababa-készítéssel is megtoldva. Ilyenkor mérik fel a ragadozómadarak fészkeit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!