egyre többször alkalmazzák őket

2019.07.25. 07:25

Fejérben is van lehetőség a megváltozott munkaképességűek számára

Sajnálatos, ha az ember önhibáján, akaratán kívül megváltozott munkaképességűvé válik. Örömhír azonban, hogy a munkaadók egyre jobban nyitnak, s alkalmazzák például a mozgássérült dolgozókat.

Szanyi-Nagy Judit

Van, aki fizikai munkát vállal Fotó: Shutterstock

A Trenkwalder munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság közleménye szerint a megváltozott munkaképességűek többsége a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban, elsősorban humán és szociális területen dolgozik. Negyven százalékuk részmunkaidőben látja el feladatait.

A megváltozott munka­képességű emberek elhelyezkedési lehetőségei az eddigi adatok alapján javultak, ez részint a javítást célzó intézkedéseknek, valamint a munkaerőhiánynak köszönhető. A számokat tekintve a 2011-ben mért 18 százalékról ma már mintegy 35 százalékra emelkedett a foglalkoztatási ráta.

Örvendetes, hogy Fejér megye ezen a területen élen jár. A cég közleménye szerint a 250 főnél több alkalmazottal bíró vállalatok mintegy 80 százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű kollégát, a legmagasabb arányban Fejér (93 százalék) és Győr-Moson-Sopron megyében (86 százalék). Mindez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megváltozott munkaképességűek nagy számban Fejér megyeiek, mivel – új jelenségként – körükben is megerősödött a mobilitás. A munkavállalók gyakran a gazdaságilag fejlettebb régiókba vándorolnak, ahol szállást vagy arra vonatkozó támogatást, illetve esetenként speciális egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Van, aki fizikai munkát vállal
Fotó: Shutterstock

Az elhelyezkedési lehetőségeket növelte, hogy a szociá­lis hozzájárulás befizetésétől mentesítő rehabilitációs kártyát kiterjesztették: míg 2018-ban összességében mintegy 32 ezer ilyen kártya volt aktív, addig ettől az évtől kezdve már mind a 400 ezer, komplex szakvéleménnyel rendelkező megváltozott munkaképességű személy után járhat a „kedvezmény”.

A javulás tehát látványos, de még nem elegendő: az uniós foglalkoztatási ráta átlaga 50 százalék körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!