Adony

2013.07.18. 18:47

A háztól a papír

A háztól történő szelektív hulladékgyűjtés némely településen sikeres, máshol kevésbé hatékony ma még.

Tribolt Lajos

A Vertikál Zrt. működési területén a kommunális hulladékot havonta szállítják el a házaktól. Bevezették a szelektív gyűjtést is. Az újrahasznosítható hulladékok közül a papírt és műanyagot az előre megadott napokon az idei évben 13 alkalommal szállítják el.

A papírt tisztán, laposra hajtogatva és kötegelve kell kitenni a ház elé a megadott napokon. A különböző műanyagokat kiöblítve, laposra taposva, átlátszó zsákban kell ugyanakkor kirakni. A zöldhulladékot idén 8 alkalommal szállítják el. A fűkaszaféléket, lombot, kerti gyomokat áttetsző zsákban, tisztán és egyéb hulladék nélkül viszik el, míg az ágnyesedéket 70 centiméteresre darabolva.

A Vertikál leányvállalataként dolgozó Délszolg Kft. üzemelteti az adonyi regionális lerakót és szállítja el a hulladékot 14 településről. Gyakorlatilag Százhalombatta és Dunaújváros között ők a szolgáltatók, de már átlépték a Dunát is, és a túlsó oldalon is ellátnak településeket.

A cég vezetői, Ferencz Péter ügyvezető és Molnár Tibor műszaki vezető arról beszéltek, hogy a szelektív gyűjtésről változó a tapasztalatuk. Ráckeresztúron kiemelkedően jól működik, de Ercsiben is. A kisebb településeken még csak most kezdik megszokni az emberek, hogy szelektíven gyűjtsenek.

A Vertikál, így a Délszolg is benne van a Közép-Dunavidéki Hulladékgazdálkodási Rendszerben. Az elnyert uniós pályázat kötelezi őket a szelektív hulladékgyűjtésre. A gond csak az, hogy a hulladéktörvény által előírt díjak nincsenek összhangban az ő szolgáltatásaikkal, vagyis a többlet szolgáltatásért, ma nem kérhetnek többet. Ugyanakkor várható, hogy 2015-től kötelező lesz a szelektív gyűjtés.

A cég tapasztalata szerint a szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Sok idegen anyag kerül a hulladék közé. Éppen ezért a papír gyűjtését már megszüntették a szigeteiken, az üveget azonban meg akarják hagyni. A hulladékkal foglalkozó cégek ma már érdekeltek a szelektív gyűjtésben, mivel ha kevesebb anyagot raknak le, akkor csökken a lerakás utáni adó is.

Éppen ezért a kommunális hulladékot is válogatják, a PET-palackokat bálázva szállítják újrafeldolgozásra. Az égethető anyagok sorsa ma még nem megoldott, mivel az uniós pályázat égetőművet nem tartalmaz. Törekednek a szemléletformálásra, egy alapítványuk járja a településeket, falunapokon, iskolai rendezvényeken a gyerekeket világosítják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!