Adony

2011.11.22. 06:56

Hazajött festeni

Adony - A hét végén nyílt kiállítása a művelődési házban Nógrádi Katalinnak, aki több mint három évtized után öt éve lett ismét adonyi lakos. Sőt, lelkes adonyi lakos.

Tribolt Lajos

Még 1975-ben történt, hogy Nógrádi Katalin és férje disszidáltak az első lányukkal. Azt gondolta, kint jobban meg tudnak élni és művészileg is előbbre juthat. A festészet már gyermekkorától érdekelte. Németországban jókor volt jó helyen, így két ismert festővel is kapcsolatba került, akiktől magán úton tanulhatott. Már voltak kiállításai, amikor rá kellett jönnie, hogy a művészi élet bizonytalan. Ekkor varrodát nyitott, hogy valamiből élni is tudjanak. Közben született még egy lányuk, a  férje a BMW-nél lett műszaki ellenőr. Lassan egyenesbe jutottak, utazhattak, bejárták a világot. Az így szerzett élmények máig visszaköszönnek a képein.


A hazaköltözés a véletlen műve volt, hiszen nem tervezték. Tatán golfoztak, amikor délelőtt 11-kor a férje megkérdezte, hogy nem vesznek-e házat itthon. Este nyolckor már lefoglalózta az adonyi épületet. Adonyit, hiszen innen származnak, itt éltek, itt éltek a rokonaik is. A gyerekek már a saját életüket élik Németországban, ők pedig nekivágtak a magyarországi életnek. Ez Katalinnak ment könnyebben, ő nyitott típus, hamar helyet talált magának a kisváros közéletében. Férje már nehezebben szokott haza, bár a közös dunai horgászat és a két kutya már az ő német honvágyát is feledteti.   Lassan ő is visszailleszkedik.
Nógrádi Katalin egy sor helyi egyesület tagja lett, szeptember óta négy festőszakkört is vezet. Perkátán, Kulcson és kettőt Adonyban.  A Bob Ross-technikát képviseli és tanítja, együtt fest a tanítványokkal, így termékeny időszakot tudhat magáénak. (Bob Ross, amerikai festő, művészeti oktató, a a festés örömét hirdette! Kifejlesztett technikája a széles ecsetek használatával való átmosások alkalmazása, amellyel percek alatt készítette el fantasztikus képeit! - a szerk.)
 A tanítványokkal egyidőben készített  képek is láthatók a művelődési házban szombaton nyílt és decemberig látható kiállításán.
- Fantasztikus, hogy a tanítványok mennyire felpörögve élvezik saját alkotásukat, alkotó képességüket  - fogalmaz.
A közelmúltban egy pályázat kapcsán elnyerte a Batsányi Cserhát Művész Kör Platina-díját és Aranydiplomáját. A településen már több alkotása került közösségi épületbe. Az öregek napközi otthonban egy freskója, az egészségügyi központban egy tört csempe képe látható, de az ő alkotásai a művelődési központ Zichy-képei és a Bálint Ágnes portré is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!