Frissen Fejérből

2021.08.05. 14:10

Kovács Sarolta az élmezőnyben vívott

Jól kezdték a tokiói olimpiát a magyar öttusázók: a körvívás után Gulyás Michelle, a fehérvári Kovács Sarolta, valamint Marosi Ádám az élmezőnyből várja a pénteki folytatást.

Ferencz Balázs

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Utoljára bonyolítják ebben a nem is oly rég megreformált rendszerben az öttusa-viadalt. A körvívást csütörtökön tudta le a 36 női és a 36 férfi versenyző is. Az egymás elleni, egy tusig tartó asszótenger végén az UTE tehetsége, Gulyás Michelle és a Volán Fehérvár 2016-ban világbajnoki címet szerzett kiválósága, Kovács Sarolta is azonos teljesítménnyel zárt, ráadásul az élmezőnyből várhatták a pénteki folytatást. Mindketten húsz győzelmet számláltak, míg ellenfeleik 15 alkalommal szúrták meg őket.

A két magyar versenyző egymás elleni első asszóját Gulyás nyerte, aki kifejezetten jól kezdett, kilenc asszó után hét győzelemmel állt. Innentől azonban a duplaasszók mindegyikét 1-1-gyel zárta. Kovács Saci sokáig a középmezőnyben állt, a körvívás kétharmadánál még negatív mérleggel bírt (10-11), azonban komoly hajrával felzárkózott az élcsoportba.

Kovács Sarolta hatodikként ugrik medencébe
Fotó: Tumbász Hédi /mw-archív

Szoros az élmezőny, csupán a pályafutása legjobb vívását produkáló német Annika Schleu szerzett tetemes előnyt az úszásra, a lovaglásra és a kombinált számra. A német 274 pontot gyűjtött 29 győzelmet aratott, a második helyen álló dél-koreai Kim Sze Hi azonban csak 24 pontra van a magyaroktól, akik 220 egységükkel holtversenyben a hatodikok.

– Nem volt rossz vívás, de nem is kiemelkedően jó. Maradt benne néhány tus, de ez általában így van – értékelte csütörtöki teljesítményét az MTI-nek Kovács Sarolta – Schleu élete vívását mutatta be, pedig elvileg ez a lyukas száma, őt leszámítva viszont nagyon szoros a mezőny. Szerencsére a sérült térdem egyáltalán nem zavart.

A 30 éves Kovács Sarolta jó alapot épített céljai megvalósítására. A Volán Fehérvár pentatlonistája pontszerző helyen, azaz az első hat között szeretné zárni harmadik olimpiáját.

A férfiaknál Marosi Ádám a 10., Kasza Róbert a 27. helyen zárta a körvívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!