Gratulálunk!

2021.08.03. 08:38

Berecz Zsombor ezüstérmes az olimpián!

Hatalmas sikert ért el a kétszeres Európa- és egyszeres világbajnok vitorlázó, Berecz Zsombor az olimpián. A finndingi hajóosztályban az utolsó, dupla pontot érő éremfutamot megnyerve az összetett második helyen végzett, ezzel az ezüstéremmel a sportág legeredményesebb hazai olimpikonjává vált.

Beke Zsombor

Berecz Zsombor az egész olimpián magabiztos teljesítményt nyújtott

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A velencei nevelésű vitorlázó a finndingi hajóosztályban kedd reggel az éremfutamon állt rajthoz. Jó helyzetben várhatta a versenyt, hiszen az összetett második helyén állt, sőt még az aranyéremre is megvolt a sansza, hiszen ha a brit Scott öt hellyel végzett volna mögötte, akkor Bereczé is lehetett volna a dobogó legfelső foka. Mindenesetre jó előjelekkel hajózhatott oda a rajthoz, hiszen kiegyensúlyozottan teljesített az előző 10 futamon, az összetett értékelésbe nem került bele tízen kívüli eredménye.

Magyar szempontból jól indult a futam, Berecz az élmezőnyben hajózott, míg Scott az elrontott rajtja után próbált visszakapaszkodni. Bár a folytatásban többször is úgy tűnt, hogy a magyar olimpikonnak meglehet az aranyérem is, végül Scott fel tudott anynyira zárkózni, hogy Berecz futamgyőzelme ellenére megtartsa az összetett első helyet. Vitorlázónk így is hatalmas sikert ért el, a hazai sportág legjobb olimpiai szereplését jelenti ez az ezüstérem.

– Beérett a sok munka, megérte a sok áldozat, amit a családom és mások is hoztak. Örülök nagyon ennek az ezüstéremnek, jó helyre ment az a támogatás, amit kaptam – kezdte értékelését a friss olimpiai ezüstérmes az MTI-nek, majd kitért arra, hogy mennyire tudta brit riválisa pontos helyzetét a futam közben. – Ilyenkor más állapotban van az ember. Talán egyszer néztem hátra, de csak a saját futamommal törődtem, hogy megcsináljam, amit elterveztem. Tíz-húsz másodperces kiesés is döntő lehet, ha elkezdek körbetekintgetni. A célban persze hátranéztem, és az nem volt jó érzés. De örülök neki, hogy Scott nyert, megérdemli. Furán fog hangzani, de ennek az olimpiának igazából ő volt a meglepetése, mivel két és fél éve nem versenyzett a finndingi hajóosztályban.

Berecz Zsombor az egész olimpián magabiztos teljesítményt nyújtott
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lapunk megkereste a magyar olimpikon bátyját, Berecz Botondot, aki büszkén nyilatkozott testvére teljesítményéről. Elmondta, hogy családi és baráti társasággal is követték a futamokat, Zsombor közösségi oldalára pedig rengeteg pozitív, támogató szurkolói megnyilvánulás volt a jellemző az elmúlt napokban.

– A rajt után Zsombor folyamatosan elöl volt, talán a legjobb futama volt az olimpián. Senkitől sem zavartatva tudta azt csinálni, amit szeretett volna – elevenítette fel az éremfutam történéseit az idősebbik Berecz testvér. – A folytatásban felért az ausztrál vitorlázóra, majd át is vette a vezetést. Sajnos brit riválisának sikerült visszakapaszkodnia, így Scotté lett az első hely. Azt nem szabad elfelejteni, hogy Anglia ott van a vitorlázás élmezőnyében, szinte mindenkit megelőznek felkészültségben és támogatói háttérben. Ehhez képest mi mintha felszerelt hadsereg ellen egy fakarddal mennénk. Ezt az eredményt ebben a kontextusban kell értékelni, ez egy világraszóló siker. Olyan teljesítményt tett le Zsombor az asztalra, mint még soha.

A finndingi hajóosztály Tokióban búcsúzott az olimpiától, de valószínűleg Berecz Zsombornak is ez volt az utolsó nemzetközi megmérettetése. A Tokióban ezüstérmet szerző sportoló pénteken érkezik haza Japánból, majd szombaton tartják meg Csopakon aktív pályafutásának búcsúztatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!