Vörösiszap

2011.02.03. 10:20

Iszapömlés: kármentesítés teljes áron

Budapest - Nem ad kedvezményt a főváros az iszapkatasztrófa által sújtott területek megtisztítása érdekében végzett munkák után, de azt nem tudják, hogy kinek kell küldeni a számlát - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

MTI

A lap emlékeztetett: a Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy kiszámlázza a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek az iszapkatasztrófa elhárítása során ténylegesen felmerült költségeit a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF).

"Meglepő, hogy a budapesti testületnek nem volt tudomása arról, miként működik Devecserben és környékén már hónapok óta az iszapkatasztrófa utáni takarítási-helyreállítási munkálatok költségeinek rendezése" - kommentálta a hírt a lapnak Devecser polgármestere. Toldi Tamás elmondta: miután a tragédia után az iszap sújtotta településeken a kormány elrendelte - később 2011. március végéig meghosszabbította - a veszélyhelyzetet, így a védekezési és helyreállítási munkálatok teljes költségét állami forrásból, vagyis az OKF vis maior keretéből kell fedezni.

A különböző szolgáltatásokat - egyebek mellett a földmunkákat, az iszappal szennyezett földek rakodását, szállítását, a közutak tisztítását - azonban hivatalosan a devecseri önkormányzat rendelte meg a katasztrófavédelem által ajánlott cégektől, és a helyhatóság is fogadja be a számlákat. A helyreállításban résztvevő mintegy 50 cég többsége már benyújtotta a számlát, a pénzt - eddig összesen 982 millió forintot - az OKF vis maior alapjából igényelve fizette ki a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!