Videoton

2015.06.11. 09:08

Bernard Casoni a Videoton FC vezetőedzője (frissítve)

Székesfehérvár – Az 53 éves francia Bernard Casoni kétéves szerződést kötött a bajnoki aranyérmes Videoton FC labdarúgó csapatával.

Ferencz Balázs

Nagy meglepetés nem érte a Sóstói Stadion médiatermében gyülekező újságírók, tévések és fotósok hadát, ahogy azt sejteni lehetett, a francia Bernard Casoni lépett a távozó Joan Carrillo helyére a bajnoki aranyérmet szerző Videoton FC vezetőedzői posztján. Az 53 éves szakember határozottan foglalt helyet a bemutatkozó sajtótájékoztatón a klubigazgató, Burcsa Győző mellett. A játékosként Bajnokok Ligáját nyerő Casoni kemény, becsületes edző hírében áll.

A fehérváriak új szakvezetője játékosként szerepelt a Cannes-ban, a Toulonban, a Matra Racing-ben, és az Olympique Marseille-ben is, mely csapat színeiben BL-győzelmet szerzett.

Edzői karrierjét is Marseille-ben kezdte, dolgozott a Cannes együttesénél, Tunéziában az Etoile du Sahel, és a Stade Tunisien alakulatainak szakami munkáját irányította. Az örmény válogatott szövetségi kapitánya is volt, majd a Bastiánál négy évet töltött a francia másodosztályban. Az Evian-t a harmadosztályból az élvonalba kormányozta. Egy rövid afrikai kitérő után a Ligue2-ben előbb az Auxerre-t, majd a Valenciennes FC együttesét irányította.

Bernard Casoni vezetőedző segítői, Rodolphe Duvernet (erőnléti edző), az eddig Fehérváron játékosmegfigyelőként dolgozó, a NAC Breda korábbi válogatott játékosa Pető Tamás (másodedző), és az NB III-as csapat eddigi vezetőedzője, Bíró Imre (kapusedző) lesznek.

Burcsa Győző bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az előző idényben az első három hely valamelyikének megszerzése volt a cél, aranyérmes lett a csapat, és most egyértelműen a bajnoki cím megvédése az elvárás.

– A nemzetközi porondon is a lehető legmesszebb szeretnénk jutni, de a csapatépítésben időt vesztettünk. - mondta a klubigazgató. - Nem volt egyszerű feladata vezetőedző kiválasztása, mert a magyar bajnokság nem Európa legerősebb bajnoksága, így nem a legvonzóbb, ennek ellenére olyan szakembert kellett találni, aki fel tudja készíteni a csapatot, hogy taktikailag, és fizikailag is versenyképesek legyünk a hozzá hasonló csapatokkal.

Az edző rendkívül elszánt, komolyan veszi a munkáját. Olyan játékost akar maga mellett tudni, aki nem csak szeret, hanem aki tud is győzni. - jellemezte Casonit Burcsa Győző, aki számára imponáló volt, hogy az erőnléti edzővel, Rodolphe Douvernet-vel nyolc éve dolgozik együtt, a munkában hisznek, és jóban, rosszban kitartanak egymás mellett.

Az új tréner is bajnoki címben gondolkodik, de továbbgondolta a fehérvári történetet.

– Szeretnénk túljutni a BL-selejtezőkön. Ambiciózus klub a Videoton, amely meg is adja a feltételeket az ambíciók teljesítéséhez. Szép kihívásnak tartom a feladatot, és növeli egy edző értékét egy ilyen kihívás teljesítése.

Casoni informálódott a magyar labdarúgásról, de testközelből még nem ismeri a helyi viszonyokat.

– Igyekeztem minél több információt begyűjteni a Videotonról. Tudom, hogy szép múltja van a csapatnak, és szeretném folytatni a jó munkát. Minden edzőnek megvan a saját stílusa, saját elvei. A bajnoki cím nem a véletlen műve, sok mindent sikerült megvalósítani, és nem az a célom, hogy mindent felborítsak. Szeretem a területvédekezést, az agresszív játékfelfogást. Fontos, hogy a játékunkat a meglévő kerethez tudjuk alakítani.

A Legia Varsóba tartó Nikolics Nemanja mellett Sándor György, Juan Calatayud és az öt hosszabbítási ajánlatot is visszautasító Stopira távozik a Viditől. A piros-kékekhez a középpályára és a támadó szekcióba is érkeznek játékosok.

A fehérváriak június 15-én kezdik a felkészülést, majd 21-től tíz napig Ausztriában edzőtáboroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!