Videoton

2014.11.06. 16:20

Harminc évvel ezelőtt kétszer is legyőzte a Paris SG-t a Videoton Fehérváron

Székesfehérvár - 1984. novemberében két sansszal is élhetett volna a nagyhírű Paris Saint-Germain az UEFA-Kupa második fordulójában, de a Sóstó partján sem sikerült megszorongatnia a Videoton SC-t

Ferencz Balázs

A PSG elleni „ködös” mérkőzés előtt Végh Tibor (álló sor j2) már fél szemmel Szusics-ot lesi (Fotó: FMH arhív)

Harminc évvel ezelőtt, november hetedikén előbb Burcsa, majd Szabó József talált a párizsiak hálójába, s a 6-4-es összesítés már a harmadik körbe repítette volna a Vidit, amikor is a Sóstó felől sűrű köd szállt a pályára.

Schmidhuber játékvezető lefújta a mérkőzést, s a stadionba kilátogató 25000 néző másnap kora délután egy megismételt derbin újra kiszurkolta a Vidi győzelmét (1-0), melyen a kihagyhatatlan védő, Végh Tibor minden idők legjobb bosnyák labdarúgóját, Szusicsot semlegesítette.

-  Az első mérkőzésen szinte el is dőlt a továbbjutás, majd a hazai visszavágón leszállt a köd - eleveníti fel a mérkőzések momentumait a Videoton mezében 419 mérkőzést játszó, most 58 éves Végh Tibor. - A mérkőzés lefújása, és újrajátszatása teljesen megrázott minket, hiszen már a következő körben éreztük magunkat. Egyszer csak történik valami, és újra kell játszani a mérkőzést egy olyan csapat ellen, amelyik bármire képes. Nem jött jól az időjárás malőrje. Miután lefújták a meccset gyorsan pihenőre kellett térnünk, már ott a pályán kezdtünk készülni a másnapi játékra.

- A korabeli Fejér Megyei Hírlap tudósítása szerint a félbeszakadt mérkőzés után Kovács Feri bácsinak kellett önökbe lelket vernie, mert alábbhagyott az önbizalmuk. Ez valóban így volt?

- Persze, hiszen 2-0-ra vezettünk, zsebünkben volt a továbbjutás, már a franciák is elhitték, hogy kiesnek, aztán kaptak még egy esélyt. Az edzőnek, Feri bácsinak komoly feladata volt, s a lelkesítés akkor amolyan kincstárinak hangzott. De nekimentünk újra, és megnyertük a harmadik mérkőzést is.

- Úgy tűnik, a Vidi akárhányszor játszott volna a Paris Saint-Germain-nel, mindig diadalt aratott volna

- Ezt azért nem merném kijelenteni, de tény, hogy Párizsban hatalmas pofont mért rájuk egy olyan csapat, melyről szerintem azt sem tudták hol keressék a futball-térképen. Az első mérkőzés meghatározta a párharcot. Jól játszottunk.

Végh Tibor Sopronban él (Fotó: www.nb2.hu)

- A Paris SG ellen ön külön feladatot kapott, nem is akármilyet, hiszen a legendás Szusics-ot kellett őriznie.

- Kovács Feri bácsi kivett a védelemből, és ráállított Szusicsra, aki egyszerűen nagyszerű játékos, egy nemzetközi klasszis volt egy remek csapatban. Próbáltam kikapcsolni a játékból, és úgy tűnik, hogy jól sikerült ellátnom a feladatomat. Nem tudta irányítani a csapatát, és a gólokban sem volt benne. Nem volt könnyű, ugyanakkor más dolgom nem volt.

- Mennyiben határozta meg a későbbi mindennapjait a kupamenetelés?

- Sajnos sehogy. Nekem semmiben nem segített. Sokkal, de sokkal többet kellett volna jelentenie ennek a későbbi pályafutásom során. Próbáltam a futball mellett maradni, de úgy érzem többet is ki lehetett volna hozni ebből akár Fehérváron, akár az egyetemes magyar futballban. Fáj, hogy a szeretett klubomtól nem kaptam lehetőséget, nem lehettem edző a Videotonban. Természetesen érzem, hogy gondol ránk a város, a klub. Nekem az életem a Videoton, szerettem volna a klubomért dolgozni. Ha a világ végén leszek, akkor is a Videoton lesz számomra az első. A kupamenetelés feledhetetlen élmény. A Manchester United elleni tizenegyes-párbajban én is szerepet vállaltam, és többször előveszem a video-felvételt, s megnézem, hogy sikerült belőnöm. Madrid káprázatos volt. Elképesztő világklasszisok ellen játszhattunk, Robson, Butragueno, Valdano, Fernandez, de mindemellett arra vagyok a legbüszkébb, hogy a sorozat minden mérkőzését az elejétől a végéig végig játszottam.

- Volt olyan pillanat, amikor megremegett a láb?

- Bennem mindig volt egy kis félsz. Manchesterben felsorakozott a két csapat a játékos-kijáróban, oldalra néztem, pontosabban fölfelé, mert tízből kilenc hatalmas ember volt. Gondoltam magamban, mi lesz itt, ezek megesznek, vagy beletaposnak a földbe? Nem így történt.

- Nem olyan rég még a Soproni VSE NB II-es csapatát irányította.

- Sopronban élek, és szívesen tevékenykednék a futballban, ha lenne lehetőség rá. Edző vagyok csapat nélkül, mindeközben az MLSZ-ben dolgozom szövetségi ellenőrként. Az életem megkoronázása lenne, ha egyszer a Videotonban dolgozhatnék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!