Teli természet-szeretettel

2018.03.26. 20:00

Kis távokra lábbusszal jár a környezetvédelmi verseny győztese

Tüske Péter felsős korában amint hírét vette, hogy a környezetvédelmet mint szakmát is lehet tanulni, nem habozott, beiratkozott a fehérvári Bugátba!

Majer Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt lapunkban megírtuk, Tüske Péter lett idén a környezetvédelmi Országos Szakmai Tanulmányi verseny győztese. Nemcsak a Bugát Pál Szakgimnázium büszke a tizenharmadik osztályba járó, környezetvédelmi technikusnak tanuló fiatalemberre, hanem Székesfehérvár önkormányzata is. A város szíves gratulációját Juhász László környezetvédelmi tanácsnok adta át a makulátlan eredménnyel első Tüske Péternek, de nemcsak neki, hanem a döntőbe jutott, sajnos onnan betegség miatt hiányzó Szabó Fanninak és Szabó Fatimének, valamint Győri Marianna felkészítő tanárnak is.

– Fehérvár elkötelezett a fiatalok támogatásában, kifejezetten nagy örömmel tekint azokra a tehetségekre, akik itt élnek vagy tanulnak – hangsúlyozta az osztály színe előtt felszólaló önkormányzati képviselő, aki finoman utalt rá, az ország egyik legjobb egyeteme, a Corvinus évek óta Fehérváron is otthon van; egyre erősebb a város felsőoktatása.

Gyermekkora óta rajong a természetért

Utóbb a tanáriban csevegtünk Péterrel. Kihúzod a mobiltelefonod töltőjét a konnektorból reggelente? A boltban veszel-e újra és újra környezetszennyező nejlonzacskót? Szegeztük neki kérdéseinket.

– Persze, kihúzom, és általában a saját kis kosarammal megyek bevásárolni – vágta rá Péter; nem vesz részt a felelőtlen, felesleges hulladéktermelésben. – Mindig is szeretettel voltam a természet iránt. Már kicsi koromban vaskos enciklopédiáim voltak otthon, rengeteg. Amikor még fel se fogtam igazán a tartalmukat, már akkor is ezeket olvastam. Sok természetfilmet néztem – osztotta meg velünk Péter. – Szeretem a természetjárást, a túrázást, sokat kerékpározunk a családdal, barátokkal – folytatta.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Biciklivel laza edzésprogram számára a Velencei-tó kör, a Balatont is körbebringázta párszor.

– Ősszel és tavasszal sokat túrázunk – tette hozzá Péter, akit édesapja „vitt be az erdőbe”. – A természet nyugalma, csendje segít kikapcsolódni – mondta.

– Amiben csak lehet, próbálunk környezettudatosan élni – beszélt családja nevében is a fiú. Elkötelezettek a szelektív hulladékgyűjtésben, ritkán használják az autót, inkább csak hosszabb távokra. – Néhány kilométeren belül lábbusszal, kerékpárral közlekedünk – fogalmazott.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan épült fel a verseny?

A verseny írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből állt. Utóbbi kétszer két és fél órás laboratóriumi feladatot rejtett magában. A kémiai vízminta vizsgálatot során egy gyógyvíz vezetőképességét kellett megvizsgálnia konduktométerrel, a biológiai feladvány részeként szennyvízből vett mintát elemzett fotométerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!