Változások január 1-jétől

2018.01.04. 07:00

A díjköteles utakon most már egy óra türelmi időt kapunk

A módosítások érintik az e-matrica-vásárlást, a pótdíjmaximalizálást és a nagycsaládos kedvezményt is.

Szanyi-Nagy Judit

j

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) közzétette honlapján a 2018-ban életbe lépett változásokat.

A türelmi idő: egy óra

Korábban, ha valaki jogosulatlanul (matrica hiányában) egy fizetős útszakaszra lépett, nem volt lehetősége elkerülni a pótdíjat. Az új szabályozás szerint, ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot. Így a véletlenül díjköteles részre felhajtók elkerülhetik a pótdíj fizetését.

Változó különbözeti pótdíj

A NÚSZ tapasztalatai szerint a sofőrök gyakorta rossz matricát érvényesítenek: a D2 kategória (a hét személy szállításánál többre alkalmas jármű) helyett D1-be esőt (legfeljebb hét személy szállítására alkalmas jármű) vásárolnak. Ha az ellenőrzéskor kiderül, hogy a D2-es kategória helyett csak D1 vagy U kategóriára érvényes a matrica, az eddigi mintegy 15 ezer forint helyett 7 ezer 500 forintot kell fizetni a használónak.

Új határidő a pótdíjaknál

Az alappótdíj esetében (amely a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott büntetés kifizetését jelenti) a fizetési határidő hosszabbodott: 30 nap helyett 60 nap áll rendelkezésre. Ez a változtatás többek között elkerülhetővé teszi a tévesztésen (például a rendszámelíráson) alapuló pótdíjazást, valamint több időt biztosít az ügyintézésre.

Az éves és a megyei autópályamatrica a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31-éig érvényes Fotó: Pesti Tamás

Pótdíjmaximalizálás

A pótdíjmaximalizálási kérelem eddig is elérhető volt: az úthasználó az adott időszakban keletkezett, kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettségét egy maximalizált, két alappótdíjnak megfelelő ösz-szeggel egyenlíthette ki. A kérelmet az eddigi 15 naptári nap helyett 75 napon belül lehet benyújtani. Emellett eltörölték azt a korábbi szabályozást, hogy évente egy rendszámra csak egy kérelmet lehessen beadni.

Nagycsaládosoknak

Az eddigi négy helyett most már a három gyermek után járó családi pótlék is alanyi jogosulttá teszi a kérelmezőket arra, hogy a D2 díjkategóriába tartozó járművükre D1 kategóriájú matricát vásároljanak. Fontos tudni: a kedvezmény továbbra is regisztrációhoz kötött – emelik ki.

Éjfél előtt, éjfél után

Ha az éjfél előtt megkezdett út éjfél után ért véget, eddig a matrica nélkül közlekedők naptári naponként egy, tehát összesen két pótdíjat fizettek. Ma már csak egy pótdíj szabható ki akkor, ha az úthasználat 60 percen belül megkezdődik és be is fejeződik. Feltétel még az is, hogy az adott napokon ne sértsünk meg több szabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!