Házasság és babák

2020.04.29. 17:30

Emelkedett a születések száma, de alapvetően még mindig fogy a magyar

A KSH adatközlése szerint az idei esztendő első két hónap­jában a születések száma 8,8 százalékkal meghaladta a 2019-es év első két hónapja azonos időszakának születésszámát. A halálozások száma pedig – ugyanazon időszakok összevetésében – 13 százalékkal kevesebb volt.

Majer Tamás

Összesen 15148 gyermek jött világra 2020 januárjában és februárjában Magyarországon

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Április elején írtunk róla – számadatokért a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH) mentünk –, hogy tavaly országszerte nőtt a házasságkötési kedv. Fejér megye sem volt kivétel. Idézzük fel az adatokat! 2019-ben Fejér megyében 2950 házasságot anyakönyveztek, 757-tel – vagyis 35 százalékkal – többet, mint egy évvel azelőtt. Szerte az országban 65300 házasság köttetett, ami pedig 28 százalékkal haladja meg a 2018-as frigyek számosságát.

Baba persze nem a házasságból lesz, akármit is mesélnek a szépirodalmi történetekben szereplő, a lányokat helyesen visszatartó gardedámok, mindenesetre a házasság, úgymint családalapítás, elhatározás, egymás vállalása holtomiglan-holtodiglan, valamint a szaporodó, a házastársakat, illetve a gyermekvállalási kedvet segítő kormányzati pénzügyi intézkedések egy­aránt magukkal hozhatják azt, hogy végre több magyar szülessen.

A KSH adatai szerint az idei év első két hónapjában a születések száma 8,8 százalékkal – 1230-cal – meghaladta 2019 első két hónapja azonos időszakának születésszámát: összesen e két hónapban 15148 gyermek jött világra.

– A szökőnaphatástól megtisztított születésszám ennél kisebb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül januárban 9,8 százalékkal, februárban 4 százalékkal több volt az élve születések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest – tette közzé a KSH.

Összesen 15148 gyermek jött világra 2020 januárjában és februárjában Magyarországon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2020 első két hónapjában 22818 ember hunyt el. Ezt a számot most, a koronavírus-járvány idején különösen érdemes megrágnunk magunkban. No, témánkra visszatérve: a halálozások száma tehát 13 százalékkal – 3431-gyel – kevesebb volt idén januárban–februárban, mint 2019 első két hónapjában.

– A jelentős csökkenés hátterében a tavalyihoz képest az idei évben később és alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott – vélekedik a KSH.

Mindehhez még hozzá kell tenni, hogy az idei esztendő szökőév, amely ugyebár február hónapját hosszabbította meg. A szökőnaphatás figyelembevételével – megfelelő matematikai művelet elvégzése után – az az eredmény jön ki, hogy a halálozások számának csökkenése arányaiban kicsit még kedvezőbb: 15 százalékkal.

– A halálozások számának jelentős csökkenése, valamint a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás a 2019. első két havi 12331-gyel szemben 7670 fő volt, ami 38 százalékos mérséklődést jelent. A szökőnaphatás figyelembevételével a természetes fogyás valamivel nagyobb mértékben, 39 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – összegzett a hivatal.

A házasságok számának gyarapodása sem állt le! Sőt! Az év első két hónapjában 7381 esküvő volt, ami önmagában is tekintélyes szám, de ha hozzátesszük, hogy 2019 január–februárjában 3337 házasságkötés volt, láthatjuk, hogy a frigyek száma az adott időszakok tekintetében 121 százalékkal emelkedett! Itt is figyelembe kell persze venni a szökőnaphatást: úgy az emelkedés „csupán” 117 százalékos.

Kérdés, a koronavírus okozta társadalmi távolságtartás, a kötelező és az önként vállalt karantén mit hoz maga után. Rossz nyelvek a válások számát, jók a születésszám emelkedését prognosztizálják. Nos, mindkettőben van ráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!