megelőző intézkedés

2018.09.06. 07:00

Elmúlt az árvízveszély a székesfehérvári zártkerteknél

A Helyi Védelmi Bizottság (HVB) kedden az esti órákban hozott döntést a Székely utcai zártkerti ingatlanok megelőző kiürítéséről.

Sági Zoltán

Bozai István a védművet nézi: kicsin múlott a dolog

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A városgondnokkal, aki a napját szintén az érintett területen kezdte, a Lugosi-ároknál beüzemelt átemelő szivattyú mellett találkoztunk. Mint Bozai István elmondta, kedden délután 4 körülre, a problémás helyek bejárása során vált világossá: a Székely utcánál a helyzet kritikus. A Maroshegy csapadékvizét a Lugosi-árok nem tudta tovább a Gaja-patak felé elvezetni, ahonnan a víz inkább határozottan visszafelé igyekezett.

72 ingatlanban 42 embert szólítottak föl távozásra

A vasúti töltés túlfelén lévő hektárokon összegyűlt, növekvő víztömeg a zsilipen átbukva pillanatok alatt árasztotta volna el a Székely utca melletti, bő egy méterrel mélyebben fekvő zártkerti ingatlanokat. „Ha átbukik, onnan már nem lehet megfogni a vizet” – hangsúlyozta a városgondnok, aki utalt rá, korábban, a védmű kialakítása előtti áradásokkor a zártkertet ilyenkor már mellig érő víz borította. A védmű mellett állva világossá vált: hiába minden felkészülés, ha legközelebb a fizikai képességeket meghaladó mennyiségű csapadék érkezik. A város belvízvédelmi szakemberei kedden a Lugosi-árok védművének betonszerkezetén egy zöld jelzéssel tették láthatóvá a maximális vízszint magasságát. A pötty pár centivel van csak lejjebb, mint a védmű felső pereme. Kevésen múlott. „Megelőző intézkedés volt a tegnapi” – összegzett Bozai István, amely, a helyszínt látva, utólag is teljesen megalapozottnak tűnt.

Bozai István a védművet nézi: kicsin múlott a dolog
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A jövőről szólva a városgondnok elmondta még: „valami megoldás mindenképpen kell, a területen talán záportározót lehetne kialakítani, mert az, hogy néhány évente mindig jövünk, azért ez sok millió forint.” Minderről egyelőre nyilván fogalmuk sincs az éjszakát a HVB felszólítása ellenére is az otthonaikban töltő helyieknek, akikkel ottjártunkkor szintén beszélgettünk. Egy részük számára az anyagi kényszer vagy előny – mások esetében a foglalkozásszerű állattartás tette a hivatalosan lakóingatlannak nem tekinthető házakat otthonná. Úgy tűnik azonban, a „jóárasított” lakhatásra, ha épp nem a hivatalok, akkor alkalmanként maga az „élet” tesz rá egy kis kockázati felárat.

Török István pecázni indul – volt, hogy a halak jöttek el hozzá
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

 

Az ár kedden este 8-kor tetőzött

A HVB döntésének értelmében az E.ON szakemberei a balesetveszélyesnek ítélt vételi csatlakozásokat leválasztották, így minimum a leolvadó mélyhűtők tartalmát minden érintettnek be kellett áldoznia, akik közül – mint tapasztalható volt – csak kevesen gondoltak arra, hogy járhattak volna sokkal rosszabbul is.

– Innen biztos, hogy senkit nem telepítenek ki se most, se máskor – állították Csucsaiék, akik szerint a néhány évvel korábbi kiürítéskor volt, akinél még a vezetéket is kilopták a falból az üresen maradó házban. A katasztrófavédelemtől megtudtuk: az ár kedden este 8-kor tetőzött. Azt megelőzően 72 ingatlanban 42 embert szólítottak föl távozásra, akik közül 10 fő rokonoknál, ismerősöknél éjszakázott. A többiek, saját felelősségükre, ott(hon) maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!