Előzzük meg a balesetet!

2018.02.24. 07:00

A közlekedőkre is veszélyesek lehetnek a lehulló hó-, és jégtömbök

A hó- és jégtömbök a legváratla­nabb helyekről érkezhetnek: például az előttünk haladó gépjármű tetejéről.

Szanyi-Nagy Judit

Akár balesetet is okozhatnak a nem megfelelően letakarított gépjárművek, figyeljünk másokra is!

Fotó: Pixabay.com

Kellemetlen élményben lehet részünk, ha‒ akár a közúton, akár az autópályán ‒ elénk, sőt, rosszabb esetben az autónkra esik az előttünk haladó nagyobb járműről (például kamionról) egy hó- vagy jégtömb. Ugyanis a kisebb káresetektől egészen a nagyobb balesetekig gondot okozhat egy-egy ilyen lehulló képződmény. Ki felel egy ilyen baleset bekövetkeztéért, és mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Biztonságos közlekedés

A gépjárművezetők egyéni felelőssége, hogy olyan járművel vegyenek részt a közúti forgalomban, amely minden esetben alkalmas a biztonságos közlekedésre. Ugyanez a szabályozás vonatkozik a nagyobb méretű gépjárművekre, így a tehergépjárművekre, a nyerges vontatókra és az autóbuszokra is ‒ érkezett megkeresésünkre a válasz a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától. Az általuk hivatkozott rendelet szerint a közúti közlekedésben résztvevők kötelesek úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessék, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzanak és ne zavarjanak.

Így, amennyiben az általunk használt gépjárműben az említett okokból kifolyólag anyagi kár keletkezik, lehetőségünk van biztosítási esemény keretében történő eljárásra. Személyi sérüléssel járó esetekben, illetve ha a balesetben érintett felek nem tudnak megegyezni, rendőri intézkedés szükséges ‒ hangsúlyozták a szakértők.

Akár balesetet is okozhatnak a nem megfelelően letakarított gépjárművek, figyeljünk másokra is!
Fotós: Pixabay.com

Ha megtörténik a baj

A Magyar Autóklubnak is tanácsot adó Boros László ügyvéd, biztosítási szakjogász szintén a vezető felelősségét hangsúlyozta, kiemelve: ha bizonyíthatóan igazolni tudjuk, mely járműről hullott le a személygépkocsinkban kárt okozó hótömb, az anyagi kárt a vétkes jármű felelősségbiztosításának terhére rendezhetjük. Ehhez azonban hitelt érdemlő, pontos igazolás kell, és az sem árt, ha szemtanúk is vannak ‒ részletezi Boros László. Mint azt a szakember kifejti: ez utóbbi lehet egy mellettünk ülő utas, de akár a mögöttünk haladó gépjárművek sofőrjeinek egyike is. Ezen túl, ha tudjuk, jegyezzük fel a balesetet vagy kárt okozó gépjármű típusát, rendszámát, és azt is, pontosan hol és hány órakor történt az eset ‒ ez nagymértékben megkönnyítheti az eljárást. Amennyiben nem vettük észre, vagy nem tudjuk igazolni, ki okozta a bajt ‒ mert például nincsen tanúnk ‒, úgy a casco nyújthat megoldást a kialakult helyzetre.

Mi történhet?

A kár mértéke leginkább attól függ, hol éri autónkat a hó- vagy jégtömb. A vagyoni károk közül a betört külső szélvédő a legjellemzőbb, de személyi sérüléssel járó baleset is történhet, ha a sofőr elveszti az uralmát a gépjármű felett, és egy másik autóba, egy jelzőtáblába vagy például a szalagkorlátba szalad. Persze nem csak a „havas helyzetek” okozhatnak ilyen problémát: egy elszabadult rakomány is hasonló következményeket vonhat magával.

Rendőri intézkedés

A szakember hangsúlyozza: a feljegyzett adatokkal forduljunk a területileg illetékes rendőrkapitánysághoz, ott ugyanis az illetékesek akár a biztosító személyéről is pontos adatokat közölhetnek velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!