Csekkel a sorban

2018.01.10. 17:30

Változó szabályok és árazások a postán

Változtak a készpénzes csekkbefizetés szabályai, és nemsokára új árakkal is találkozhatunk a postán.

Szanyi-Nagy Judit

Január 1-jétől már kérhetik az okmányainkat az egyes csekkbefizetésekkor a postán

Fotó: FMH-illusztráció

Csekkbefizetéskor

Január elsejétől megváltoztak a csekkbefizetéshez kapcsolódó azonosítási szabályok. Eszerint abban az esetben nincs szükség azonosításra, ha a befizető bankkártyával fizeti csekkjeit – tudtuk meg a Magyar Posta Zrt. illetékeseitől.

Ugyancsak tőlük tudjuk azt is, hogy készpénzes fizetés esetén nem kell azonosítani az ügyfelet, ha adó, illeték vagy bírság (M jelzésű) csekket fizet be. Ugyanígy a sárga és a fehér FM jelzésű csekkeknél sincs szükség az okmányokra a befizetéskor, ha azok nem érik el a 300 ezer forintos összeghatárt. Kiemelendő: az értékhatár egy csekkre vonatkozik, nem pedig együttesen az összesre.

Itt már kell az okmány

Az azonosítási szabályok módosítása azokra vonatkozik, akik készpénzes befizetés esetén jelöletlen csekket, rózsaszín készpénzfizetési utalványt, illetve 300 ezer forint felett FM jelzésű csekket akarnak befizetni. A módosítás szerint az e kategóriákba esőknek szükségük lesz okmányaikra, netán adatfelvételre, okmánymásolásra vagy meghatározott nyilatkoztatásra.

Mire van szükség?

Az azonosításhoz a személyazonosításra alkalmas, érvényes okmányok szükségesek. Ez lehet személyigazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Emellett a lakcímkártya is jó, ha kéznél van – kivételt képeznek ez alól azok, akik régi típusú, a lakcímadatokat is tartalmazó személyi igazolvánnyal rendelkeznek.

Mint a posta honlapjáról kiderül: ha valaki egy szervezet vagy vállalkozás képviseletében jár el, a vállalkozás dokumentumaira (például alapító okirat, cégbírósági végzés) is szükség van.

Egyéb esetek

Ha az ügyfél más nevére szóló csekket szeretne befizetni, és az azon szereplő érték meghaladja a 300 ezer forintot, vagy, ha nincsen feltüntetve rajta M vagy FM jelzés, szükséges a befizető azonosítása – áll a társaság honlapján.

Csekkautomatás fizetésnél – bankkártyás befizetés esetén – jelöléstől függetlenül bármilyen csekk befizetése teljesíthető, amit az automata lehetővé tesz 290 ezer forintos összeghatárig.

Azonban, ha készpénzes befizetésről van szó, kizárólag az M vagy FM jelzéssel ellátott csekk befizetése lehetséges a megadott, 290 ezer forintos összeghatárig. Az automaták a csekkek mentességét az „Egyéb postai megjegyzés” rovatban feltüntetett kódjelek alapján ellenőrzik – derül ki a honlapról.

Mi áll a háttérben?

A szabályozás hátterében az új pénzmosás elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) áll. A jogszabály előírásai alapján meghatározott tranzakciók esetében a befizetői adatokat rögzíteni kell – indokolták az illetékesek.

Levelet kaptam!

Árváltozások január 16-tól lépnek életbe. Mint megtudtuk: nem emelkedik a leggyakrabban feladott termék, a nem könyvelt (közönséges) levél díja. Ugyanígy nem változik a levelezőlap és a képeslap, valamint marad az elsőbbségi levelek ára is.

Hivatalos iratok

A tájékoztatás szerint minimálisan többe kerül majd a hivatalos irat ára: ez 360 forint helyett 370 forint lesz. Szintén változik, öt forinttal drágul az ajánlott és tértivevény többletszolgáltatás ára: az ajánlott küldeményt 295 forintért, a tértivevény többletszolgáltatást 205 forintért lehet majd kérni.

Csomagok

A válaszban arra is kitértek: a csomagfeladásban is lesznek szolgáltatások, amelyek ára nem változik, ahol pedig lesz árváltozás, annak mértéke legfeljebb három százalékos lesz.

A postai egyetemes szolgáltatásban nyújtott belföldi postacsomag a leggyakoribb – válaszolták -, itt a 2 kilogramm alatti súly esetén az eddigi 1490 forint helyett 1530 lesz az ár. Módosul még az MPL Üzleti Csomag (2 kilogrammos súlyig) ára is: 1690-ről 1740 forintra.

A csomagautomata-szolgáltatás díjszabása azonban változatlan, az árazás minden méret esetén egységes marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!