Új eljárás a bánya ügyében

2018.01.05. 14:00

Isztimérbe sohasem érkezett annyi fejlesztési pénz, mint tavaly

A kis falu mintegy 75 millió forintból gazdálkodó önkormányzata tavaly 104,6 millió forintot nyert fejlesztésre.

B. Kiss László

sgggdg

Orbán Tibor Nesztor, Isztimér polgármestere a népszerű közösségi oldalon tette közzé, hogy két pályázatot is elnyertek az utóbbi napokban. Így 15 millió forintot fordíthatnak a belterületi utak, járdák felújítására, s 14,7 milliót a falu egyik közösségi terének energetikai korszerűsítésére.

Nem csak ezt a két pályázati támogatást nyerte el a község a múlt évben...

– Így van. Csaknem 25 millió forint támogatást nyertünk az orvosi rendelő bővítésére, energetikai felújítására. Mintegy 40 milliót a polgármesteri hivatalt, a falumúzeumot, a könyvtárat, a nyugdíjas klub helyiségét magában foglaló épületkomplexum, valamint 35,7 milliót az óvoda energetikai korszerűsítésére, A tornaszereket magában foglaló sportpark létesítését célzó pályázatunkról pedig még

nem született döntés.

Mennyi pályázati támogatás érkezett a magunk mögött hagyott évben Isztimérre?

– Az öt projektre összesen 104,6 millió forintot nyertünk.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően felújítják, korszerűsítik az isztiméri óvodát is Fotó: Pesti Tamás

Érkezett már valaha hasonló összegű fejlesztési forrás a faluba?

– Nem, még soha. Az összeg relatív nagyságát jelzi, hogy Isztimérnek mintegy 970 lakosa van, és az önkormányzat tavalyi költségvetési főösszege 75,6 millió forint volt. Ennyi pénz kellett ahhoz, hogy alapszinten működtetni tudjuk a községet.

Mennyit tudtak ebből megtakarítani?

– Megtakarításra, tartalékolásra már nem jutott ebből az összegből.

Tavaly nagy port kavart a községben és a környéken is, hogy egy cég ismét meg kívánta nyitni azt a felhagyott kőbányát, amely az Isztimérhez tartozó Guttamási határában található. Hol tart most az ügy?

– Az ügyben született korábbi határozatot, amely a községnek, illetve a lakosságnak kedvezett, felsőbb fokon megsemmisítették. A bánya megnyitása ügyében – vélhetően a cég kérelmére – új eljárás indult. Egyelőre ennyit tudunk.

Mit emelne ki az új esztendőre vonatkozó tervek közül?

– Isztimér a második világháború előtt sváb falu volt, ahol németül beszéltek. Az itteni svábok jelentős részét 1948-ban telepítették ki. A kitelepítés 70. évfordulójáról a község jeles napja, az Anna napi búcsú alkalmával szeretnénk méltón megemlékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!