Állatvilág

2018.01.09. 14:00

Minden évben megválasztják az év élőlényeit – Ők az idei győztesek!

Ahogyan a korábbi években, úgy most is megválasztották az év madarát, az év halát és az év emlősét. A nemes cím az adott élőlény védelmére, fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szanyi-Nagy Judit

fgf

A vándorsólyom

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében, mely a húszéves évforduló kapcsán az év madarának választotta a vándorsólymot.

A világ leggyorsabb madara (elérheti akár a 320 kilométer per órás sebességet is) világszerte megtalálható, az Antarktisz és Új-Zéland kivételével. Testhossza 38-51 centiméter, szárnyfesztávolsága 89-113 centiméter. Alapvetően repülő madarakra vadászik – írja az MME.

A vándorsólyom MTI-fotó: Kovács Attila

A vándorsólymokra leginkább a szigeteletlen oszlopok jelentenek veszélyt: könnyen áramütést szenvedhetnek. De nagy gondot okoz a fészkelő párok megzavarása is, valamint a természetes ellenségek közül a róka és az uhu.

Tavaly a harcsa, idén…

2018-ban a balin lett az év hala, amelyre a Magyar Haltani Társaság honlapján lehetett szavazni. A közönségszavazáson összesen 5771 szavazat érkezett: 29 százalékkal harmadik lett a kövicsík, a második helyen 33 százalékkal a domolykó végzett. A balin a szavazatok 38 százalékát szerezte meg – tudtuk meg a társaság honlapjáról.

A balin MTI Fotó: Komka Péter

Ugyanitt kiemelik azt is: a győztes ragadozóhal egy olyan pontyféle, melynek bőre rendkívül érzékenyen reagál a szennyeződésekre és a környezetében bekövetkező változásokra. Mindezek ellenére a balin szinte egész Európában fellelhető, hazánk területén őshonosnak tekintjük. A jól fejlett példányok hossza 50-60 centiméter.

A sporthorgászok körében népszerű, hiszen nyílt vízi ragadozóként hamar a zsákmányra támad. Ám amilyen mohó, épp annyira tanulékony, ezért a forgalmasabb horgászvizekben nem egyszerű ráakadni. Magyarországon a legnagyobb súlyú balint 1991-ben fogták, ez 10,54 kilogrammot nyomott.

Kutya, a föld alatt

Az év emlőse cím győztese idén a földikutya lett – derül ki a Vadonleső program honlapjáról, ahol azt is megtudtuk: a győzteshez kapcsolódóan idén is pályázatokat hirdetnek, eseményeket szerveznek országszerte. 2014-ben a sün, aztán az ürge, majd a denevér, tavaly pedig a mogyorós pele volt a cím viselője.

A hatalmas metszőfogakkal rendelkező földikutyából alig ezer darab él a világon MTI-fotó: Ujvári Sándor

A földikutya a Kárpát-medencében kétmillió évvel ezelőtt jelent meg. Mivel ezeknek a kisemlősöknek nincsen szemük, kiváló hallásukkal és szaglásukkal tájékozódnak.

A föld alatti járatokban élő földikutyák hazánkban őshonos élőlények, mostanra kerültek a kihalás szélére: a világon összesen mintegy ezer darab él belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!