A barátság igazi nagykövetei

2017.12.18. 14:00

A baráti szövetség igazgatótanácsába választották Balogh Krisztinát

Jelentős nemzetközi kulturális csereszervezet, a Friendship Force International igazgatótanácsába választották a fehérvári Balogh Krisztinát, akit 2018. január 1-jén iktatnak be tisztségébe.

Tóth Sándor

Tokió, Izmir, Honolulu, Szentpétervár, Bergen, New York, Tel Aviv – csak néhány azon városok közül, ahová Krisztina a baráti szövetségnek köszönhetően eljutott: a falán sorakoznak a képek Fotó: PT

Az idén létrehozásának 40. évfordulóját ünneplő, városunkban is tagszervezettel rendelkező baráti szövetség hat kontinensen, több mint 60 országban, 15 ezer aktív tagot számlál. Az atlantai székhelyű FFI irányító testülete legutóbbi ülésén a testület tagjának választotta a chicagói James Permanát és a fehérvári Balogh Krisztinát. A fehérvári hölgy angol nyelvtanár és mérlegképes könyvelő egyben, sokan ismerik Fehérváron. Viszont létezik számára egy tágabb világ, amelyet a Nemzetközi Baráti Szövetségen keresztül sikerült elérnie.

Tokió, Izmir, Honolulu, Szentpétervár, Bergen, New York, Tel Aviv – csak néhány azon városok közül, ahová Krisztina a baráti szövetségnek köszönhetően eljutott: a falán sorakoznak a képek
Fotó: PT

Balogh Krisztina családja 1991-ben a csatlakozott a szervezet fehérvári klubjához, amelynek két éve ő lett a vezetője.

- A legfontosabb célkitűzésünk lebontani a határokat a különböző országokban élő emberek előtt. A klubtagok otthonaikban látják vendégül más országok klubjainak utazó követeit. Ily módon mutatjuk meg hétköznapjainkat, kultúránkat, ételeinket, nem utolsó sorban a látnivalókat és értékeinket. Ennek fejében a házigazda klubtagok is utazhatnak meglátogatni egy másik klubot – ezt az atlantai központ koordinálja. A lényeg, azokból a klubtagokból lesz hosszútávon lelkes tag, akik egyaránt szeretnek vendégeket fogadni és utazni is. Ez a klub nem csak az utazásról szól, mivel a mi fehérvári közösségünk eddigi működése során többször fogadtunk, mint utaztunk.

A fehérvári baráti szövetség legelső vendégfogadása 1990-re tekint vissza, amikor egy több nemzetiségű csoportot fogadtak Paizer Györgyné Bella, alapító-örökös elnök irányításával. Tőle tíz évvel később ezt a feladatot Stéger Erzsébet vette át, aki 15 évig állt a helyi szervezet élén, majd 2015-ben Balogh Krisztina követte őt e tisztségben.

- Rengeteg csodálatos élményünk volt az évek során – meséli emlékeit Krisztina -, amelyből nehéz lenne kiragadni egy momentumot. Jártunk például Brightonban, Bristolban, Edinburghban, Manchesterben, Leicesterben, Lübeckben, Varelben, Wolfsburgban, Berlinben, Freiburgban, Bergenben, Izmirben, Szentpéterváron, New Yorkban, Honoluluban, Santa Barbarán, Tel-Avivben, Tokióban. Ugyanígy számos társklubból fogadtunk vendégeket, legutóbb Christchurchból, Belem and Salvadorból, Fukuokából.

A székesfehérvári baráti szövetség a fukuokai társszervezet képviselőit fogadta, a képen a klubelnök Balogh Krisztina a japán vendégektől ajándékba kapott sárga kimonóban
Fotó: FFI

Balogh Krisztina a jövő év január 1-jétől – miután életbe lép négy évre szóló mandátuma az FFI Nemzetközi Igazgatótanácsában – nem költözik Amerikába, hanem továbbra is itthon dolgozik. Új tisztsége egy önkéntes vállalás, így évente kétszer vagy háromszor utazik majd az igazgatótanácsi ülésekre, legelsőnek márciusban az észak-karolinai Asheville-be.

- Az biztos, hogy egyik fő célom a már meglévő három magyar klub (budapesti, pécsi, székesfehérvári) megerősítése lesz. Kicsit későbbi tervem, szeretnék más magyar városokban is létrehozni ilyen helyi baráti közösségeket.

Az FFI fehérvári szervezete szeretné bővíteni taglétszámát. Szívesen látják soraikba azokat, akik szeretnének utazni, házukba vendéget fogadni, barátságban élni itthon és külföldön, más nemzetek kultúráját, szokásait és gasztronómiáját megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!