a mérleg már most pozitív

2018.09.07. 07:00

1,2 milliárdból valósult meg az IKARUS Járműtechnika kapacitásbővítése

Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között adták át az IKARUS Járműtechnika kapacitásbővítő beruházásának támogató okiratát.

Sági Zoltán

Az összeszerelő üzemben folytatódik a honvédelemnek szánt buszok gyártása, és az új buszok fejlesztése

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében 402 millió forintos kormányzati támogatással, összesen közel 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika fejlesztő beruházása Székesfehérváron, amely 70 új munkahelyet is teremtett. Az átadót a modernizált gyártócsarnokok közvetlen szomszédságában tartották, ahol az ünnepség idejére leeresztett hatalmas kapuk mögött, a beszédek ideje alatt is folyt a munka.

A logisztikai adottságok évi több ezer busz gyártását is lehetővé tennék

Cser-Palkovics András polgármester azzal indított: Székesfehérváron és egész Fejér megyében az Ikarus mozgalommá vált – oly sokak támogatásából következett és oly sokak tetszésével találkozott az, hogy a buszgyártás a városban újraindult. Mint folytatta, nagy öröm, hogy az Ikarus mára bizonyította: a nemzeti buszgyártás terén képes az állam és az önkormányzatok megbízható partnere lenni. „Mit is kívánhatnék – zárta beszédét –, mint hogy egyszer újra, Székesfehérvár helyi közösségi közlekedésében is Ikarus buszok fussanak – ez körülbelül 65 járművet jelentene.”

Az összeszerelő üzemben folytatódik a honvédelemnek szánt buszok gyártása, és az új buszok fejlesztése
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Nem kizárható a föllendülés

Varga Mihály pénzügyminiszter az IKARUS Járműtechnika teljes szakmai közösségét kiemelten köszöntötte – mert, mint fogalmazott: „minden siker mögött egy jó csapat, egy közösség – az emberi munka, szellem és teljesítőképesség áll”. A miniszter hangsúlyozta: jó helyre került a támogatás; ezt mutatja az Ikarus munkája és az az eredményesség, amellyel a támogatást a vállalat felhasználja. Elhangzott: a következő cél az, hogy a hazai buszgyártók képesek legyenek kielégíteni az összességében évi 1200 darabos belföldi igényt. Az állam a maga részéről támogatással és piaccal is segíti a szektort, hogy annak szereplői egyre exportképesebbé váljanak.

Széles Gábor főként a Nemzeti Buszgyártási Cselekvési Tervvel kapcsolatos gondolatait foglalta össze. Kifejtette: a 3 éves programból egy még hátravan ugyan (amelyben nem kizárható egy exponenciális föllendülés) ám a mérleg már most is pozitívnak tekinthető. Elég áttekinteni, hogy a program 2016-os beindulása óta mi minden történt: az Ikarus technológiát vásárolt, gyártásbeüzemelést végzett, prototípust készített – idéntől pedig határidőre szállítja a megrendelt járműveket. A polgármester szavaira visszautalva Széles Gábor elmondta: tavasszal még 15 busz átadásáról volt szó, azóta 40 busz készült el és újabb 40 gyártása van folyamatban. Az egykori Ikarus területén rendelkezésre álló logisztikai adottságok idővel azonban évi több ezer busz gyártását is lehetővé tennék – ha a megfelelő háttéripar, kooperációs gyártási környezet is kiépülne.

A munkaerőhiány leküzdésére

Az ünnepi beszédeket követően került sor a támogató okirat átadására, majd a meghívottak gyárlátogatáson járhatták be a támogatásból megújult gyártósorokat. Út közben Varga Mihály lapunknak elmondta: a Nagyvállalati Beruházási Támogatásból városunkban további három cég, a Karsai Alba (286 millióval), a VT Metal (297 millióval) és az Alföldi Tej (260 millió­val) is részesült korábban. A helyi vállalatokat fenyegető munkaerőhiány leküzdésére a kormány elsősorban a tartalékokat próbálja mozgósítani. A munkanélküliek közül már csak keveseket lehet átzsilipelni a munkaerőpiacra, a közfoglalkoztatásból talán nagyobb eséllyel – az átképzési, felnőttképzési programok révén. A miniszter szerint két olyan társadalmi csoport van, ahol lehetnek tartalékok: a nők és az időskorúak. A nők számára a részmunkaidő és a távfoglalkoztatás fejlesztése nyithat lehetőségeket, a dolgozni akaró időskorúak visszavezetésére pedig most készít elő jogszabálymódosítást a kormány. Ez a nyugdíjasok foglalkoztatását úgy segítené elő, hogy egyszerűbbé, a vállalkozók számára költségmentesebbé tenné azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!