Vértesalja

2010.09.16. 03:28

Pompázik az öreg porta

Csókakő - Édesapjával kettesben újította fel a falu egyik legrégebbi házát a fehérvári Papp Ignác. A portát Kemencésházra keresztelték, ahol kisebb történeti és néprajzi gyűjtemény is látható.

Kiss László

Évek óta sorsára hagyott épületekként csúfoskodott egészen a közelmúltig Csókakő egyik legöregebb háza, mígnem a fehérvári Papp Ignác személyében gazdára nem talált.

A fiatalember rajong a településért, a megye egyetlen itt található váráért, a festői környékért, és meggyőződése, hogy a község egyszer még kiemelt turisztikai célpont lehet. Mivel nincs a községben tájház, Papp Ignác a Kemencésháznak elkeresztelt, időközben felújított portán néprajzi gyűjteményt és történeti kiállítást is berendezett.

A felújítás egyébként egy külön cikket megérne, tekintettel arra, hogy Papp Ignác minden munkát - a szakipariakat is - maga végzett. Elmondása szerint egyedül édesapja segítségét vette igénybe.

A közelmúltban, a múzeumok éjszakája alkalmával megnyitott Kemencésházban a szöveges, képes tablók sokrétű ismereteket nyújtanak a magyarság történetéről, néprajzáról, a kiállított tárgyak pedig a mára már letűnt paraszti életet dokumentálják.

Minden tárgynak megvan a maga sorsa - meséli Papp Ignác. Az 1828-ban készült prés például a dédnagyapjáé volt. Az ökrös szekér Vas megyéből származik, de számos dolgot kapott a helybeliektől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!