Vértesalja

2009.07.30. 06:17

Egyedülálló lehetőség fiataloknak: fecskeház lakbér nélkül

FMH - Két tucat pár rakhat fészket a bakonycsernyei fecskeházban. A lakók nem fizetnek bérleti díjat, s akár öt év haladékot is kapnak, hogy összespórolják a saját otthonhoz a beugrót.

B. Kiss László


A 24 apartmanos épület jó kezdés a fiataloknak - már öt gyermekes család van
Fotó: FMH

Több mint egy éve, az ünnepélyes megnyitó alkalmával jártam utoljára a bakonycsernyei fecskeházban, amely fiatal pároknak nyújt átmeneti otthont. Kiváncsi lettem, miként sikerült a fészekrakás . Ismeretlenül sehová nem akartam bekopogni, ezért arra gondoltam, hogy majd azokat az anyukákat interjúvolom meg, akik a padon üldögélve az udvaron játszó gyerekekre vigyáznak. A 24 lakásos épület környéke azonban kihalt volt. Néhány autó parkolt csak a dróthálóval körülkerített udvaron. A bejáratnál azonban megpillantottam egy fiatal férfit. Illő távolságban megvártam, amíg befejezi a telefonálást, aztán megszólítottam. A helybéli Molnár Gyula és bodajki élettársa február elsejétől lakik a fecskeházban. Nagyon szuper itt. Nem kell a drága albérletet fizetnünk, tudunk félretenni. Ráadásul csupa fiatallal lakunk együtt - mondja a fiatalember, akit a kollégiumi évekre emlékezteti mindez. A fecskeházban a párok legföljebb öt évig élhetnek, a bekököltözés feltétele, hogy lakáselőtakarékossági szerződéssel rendelkezzenek. Ennek minimális összege havi 20 ezer forint kell legyen. A tulajdonos önkormányzat nem szed lakbért: csak a közös költség meg a rezsi terheli a párokat. Ez utóbbi összeg - Molnár Gyula szerint - nyáron 15 ezer, télen 20 ezer forint körül alakul.

Időközben egy másik fiatal férfi, Kuti János érkezik bevásárlókosárral. Ő és a menyasszonya is csernyei, május óta élnek a fecskeházban. Jól érzik magukat. Azt, hogy vékony a fal, bőségesen ellensúlyozzák az előnyök - vélekedik. Közel a központ, az óvoda, az iskola, a körzeti orvos - sorolja. A házban egyébként öt olyan család él, akiknek gyermeke van. Ezt már Csillag Anita, az öt hónapos Bátori Martin édesanyja segítségével számoljuk össze. A legidősebb négyéves, a hatodik pedig már úton van - tudom meg. Egyik családnál sincs két gyerek, de kettővel a fecskeházban található garzonlakásokban már el se nagyon férnének - vélekedik az anyuka.

A fecskeház mostanra benépesült, egy lakás áll még üresen, de az igénylést már erre is benyújtotta egy pár - mondja Turi Balázs polgármester, akinek a tudomása szerint két lakásban cserélődtek eddig a bérlők: az egyiknek szakítottak a lakói, a másiké pedig külföldre mentek munkát vállalni. A bérlőknek csupán harmada bakonycsernyei, ami azt jelenti, bevált a terv: nem csak községbeli fiatalokat sikerült otthonhoz juttatni, de a település lélekszáma is növekedett. Méghozzá bizonnyal hosszabb távon is, amire a kedvezményes áron kínált építési telkek adnak reményt. Van olyan helybéli pár is, akit Mórról sikerült visszacsábítani a fecskeház révén. A polgármester nem titkolt büszkeséggel említi: tudomása szerint a bakonycsernyei példa egyedülálló talán az országban is. Nincs még egy ekkora község, amelynek ilyen nagy fecskeháza lenne. Az épület környéke most még valóban kopár - ismeri el -, ám a jövő tavaszra már tervbe vették, hogy - a lakókkal közösen - parkosítják, komfortosítják az udvart.

A bakonycsernyei fecskeház eredetileg nyugdíjasháznak épült, még az elmúlt önkormányzati ciklusban. A 2006-ban megválasztott testület a következő évben kérte az illetékesektől, hogy a pályázati pénz segítségével létesített, 24 apartmanos épületet átminősíthessék. Az ünnepélyes avatót tavaly tavasszal tartották. A fecskeházba beköltöző pároknak nem kell bérleti díjat fizetniük, az önkormányzat ugyanis a bevételnél fontosabbnak ítélte, hogy ily módon növelje a község népességmegtartó erejét. A ritka lehetőségről lapunk is többször hírt adott, a fecskeház mégis csak mostanra telt meg. Én kicsit csodálkozom ezen, hiszen az albérlet drága, a lakáshitelek kamatai pedig az elmúlt hónapokban egészen drasztikusan megemelkedtek. Az önálló lakás pedig mindmáig oly sok fiatal álma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!