SÉTA

2019.04.14. 07:10

Egy alkalmazás, ami életet menthet

Napjainkban rendkívül sok hirtelen rosszullét és szívleállás történik, hallhatjuk ezeket a tévében, olvashatjuk az interneten.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: liza s

Sokan nem tudják, hogy ez bárkivel megtörténhet, akár fiatal, akár idős. Akadnak esetek, amik a későn érkező segítségnyújtás miatt végződnek tragédiával, ugyanis a keringésleállást követően a túlélés esélye percenként 7–10 százalékkal csökken. Fontos tehát, hogy merjünk lépni, időben elkezdeni a mellkaskompressziót!

Pár évvel ezelőtt elindult a SZÍV CITY nevű applikáció az Országos Mentőszolgálatnál, amely az életmentésre hívja fel a figyelmet. Az alkalmazást minden okostelefonra le lehet tölteni. Lényege, hogy regisztráció után, ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után a közelben tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Így az oda érkező laikusok elkezdhetik az újraélesztést a profi segítség kiérkezéséig, ezzel nagyban növelhetik a túlélés esélyét. Amint a felhasználó az ,,indulok” gombra kattint, térképes segítséget kap a helyszín megtalálásához.

Nagyon fontos, hogy segítsünk másokon, és nem tudhatod, neked mikor lesz rá szükséged. Ezzel akár a Te életedet is megmenthetik!

Jacsó Blanka 12. A

Tóparti Gimnázium, Székesfehérvár

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!