Vál

2014.04.06. 12:35

Verselők Vajda vidékén

Vál - Huszonkét esztendeje megszakítás nélkül tartják meg tavaszonta a Vajda János Szavalóversenyt, általános iskolásoknak. Rangos, színvonalas találkozóvá nemesült az egyre népszerűbb vetélkedés.

Zsohár Melinda

Az idén 18 településről érkezett 165 általános iskolás versmondó 1-8. osztályos korig, miközben rajzversenyen is értékelték a beérkezett munkákat. A versmondók programját Kovácsné Darabos Erzsébet igazgatóhelyettes pedagógus szervezte, a rajzosokat Kárpáti József művész-tanár, természetesen kollégáikkal. A sok versmondó gyermeket, kísérőiket, s a szépszámú zsürit is szeretettel látták vendégül, az irodalmi élmények mellett szívélyes vendéglátással fogadva őket. Másodízben tartják meg a sni-s (sajátos nevelésű igényű) gyerekeknek is a saját csoportjukban a versmondó vetélkedést, az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség jegyében! Rangot, tiszteletet vívott ki magának ez a verseny, ahol már az első szavalók gyermekei jelennek meg a magyar irodalom gyöngyszemeivel.

A feltétel csupán egy: magyar költő versét kérik a zsenge korú előadóktól! Az iskolások általában otthon már kiválógatódnak, a legkevésbé sem udvarias a megállapítás, hogy magas színvonalú a Vajda János Szavalóverseny. A legkisebbek, az első és második osztályosok mezőnye külön említést érdemel, a tanítók és szülők nem elégszenek meg néhány bájos-nyuszis-cicás mondókával a válogatáskor, a gyerekeket még ők terelik-irányítják. Annál is inkább, mivel a legnagyobb magyar költők írtak kitűnő gyermekverseket, s nincs ilyen, hogy „neki még nem való!” A negyedik osztályosok között Petőfi, Arany, Ábrányi Emil és szinte elfeledett klasszikusok sorai keltek életre igényes és érett előadásmódban, de Romhányi József, Kányádi Sándor és Lackfi János is beleillett a tisztelt elődök sorába.

A zsűri a környékbeli régi ismerős és elkötelezett pedagógusok köre volt, s neves művészeket köszöntött Válban Szabó Éva igazgató. Pápai Erika, Kálid Artúr, Juhász Róza, Csomor Ágnes színművészek, Bobory Zoltán, Papp Márió költő, Havas Judit, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, előadóművész és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesülete elnöke ítészkednek a korosztályos megméretéseken. Kápolnásnyéktől Tabajdig, Bicskétől Mányig érkeztek a tehetséges és felkészült költészetkedvelő gyermekek Vajda János „gyermekkora tájékára”.

Az első helyezettek: Darabos Nóra 1. o. (Vál), Molnár Sára 2. o. (Vál), Herpy Miklós 3. o. (Kápolnásnyék), Vörös Richard 4. o. (Kápolnásnyék), Hordós Kira 5. o. (Komárom), Rácz Dániel János 6. o. (Martonvásár), Lukács Ákos 7. o. (Vál), Pályi Stefánia 8. o (Kápolnásnyék). Sni-s tanulók: Kocsis Robin 1-2. o. (Bicske), Milák Krisztián és Farkas Arnold 3-4. o. (Bicske).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!