Vál

2017.07.02. 17:50

Gálaműsor zárta a tánctábort

VÁL Évek óta hagyomány, s mindig jobban sikerül.

Zsohár Melinda

A Váli Út Hagyományőrző Egyesület a nyári néptánctábort örömtánc gálaesttel zárja. A házigazda táncosok felvidéki és erdélyi táncosokkal vigadtak.A helybéli Vox Váli együttest széles korosztály alkotta meg, s minden szereplésük azt tükrözi: fiatalok és idősek nagyszerűen kiegészítik egymást. A néptánctáborban is ők muzsikáltak, énekeltek, táncoltak a váli és a vendég csoportokkal, amelyek az idén Erdélyből és a Felvidékről érkeztek. A táborzáró gálaműsor a szakértők szerint is rendkívül magas színvonalú volt. Igényes, eredeti népviseletek, autentikus népzene és kiváló koreográfiák adták az alapot a tehetséges és lelkes fiatalok (és érettebb korúak) produkcióihoz.

Igazi örömtánc volt ez – ugyanakkor magas színvonalú produkciókat, igényes koreográfiákat adtak elő az esten az együttesek

A szereplést a martonvásári művészeti iskola Czifra csapata kezdte - a környékből így Válról is verbuválódnak gyerekek a kisvárosi intézménybe. Az egyik határon túli vendég, a rangos és szülőföldjén elismert Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes a felvidéki Farnadról érkezett. Követték őket a váli Villő Néptánccsoport és a Válinka szenior néptáncosai - közöttük is többen több településről csatlakoznak a hagyományőrző közösségekhez. Nagy sikert aratott a már hagyományosan itt vendégeskedő Páva-díjas Ördögborda együttes az erdélyi Balánbányáról. Mezőségi, moldvai, magyarpalatkai, mezőföldi, kalotaszegi, vajdaszentiványi, bukovinai, marossárpataki, méhkeréki és válaszúti táncokat láthatott a közönség a fellépőktől. A gálát néptánctábor előzte meg, minden este hajnalig tartó táncházzal.

Még az egymás között csak „parasztolimpiának” nevezett vetélkedőben is megmérettek a küzdeni vágyók. A megmérettetés egyik leglátványosabb eleme volt a csizmadobálás szalmabálán állva. A nyári találkozók olyan érzelmi összekovácsoló erővel bírnak az anyaországiak és az elcsatolt országrészekből érkezettek között, ami a százéves szétszakítottságot lerombolni látszik - legalább néhány varázsos napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!