Vál

2016.10.17. 12:42

Az újszülöttek köszöntésére ültetnek berkenyét

Vál – A községben ünnepélyesen elültetnek egy fát minden évben az abban az esztendőben született gyermekeknek. A 2016-os berkenye a hatodik csemete volt.

Zsohár Melinda

Ősszel az ideális idő a faültetésre, a váliak ilyenkor ültetik el az azévi csecsemőknek szánt díszfát. Összekapcsolják a kedves ünnepi aktust a Válról elszármazottak találkozójával, hogy a múltat és a jövőt ilyen módon jelképesen is összekapcsolják. Nem titok, szeretnék a szülőföldön tartani minél több helyi lakost, s minden gyermeknek duplán örülnek ezért is. Az óvodai és iskolai fejlesztések szintén ezt a szándékot támasztják alá.

Az előző évben elültetett fa mellé a következő ültetéskor kerül oda egy fémtáblán a december 31-ig született gyerekek névsora, és minden gyerek kap egy kis névre szóló emléklapot is. Idén a hatodik fát ültettük el a 2010-ben indított kezdeményezés óta, mondta el Bechtold Tamás polgármester és Ádám Zsuzsanna alpolgármester.

Kárpáti Hajnalka védőnő szívesen idézi fel a 2012-es esztendőt, amikor a legtöbb, harminchat gyermek született a 2400 lelkes Válban az első faültetéstől számítva. Akkor, 2011-ben tizenkilenc helyi kisbaba látta meg a napvilágot, idén mostanáig tizennyolc. Év végéig nagyon várják, kit hoz még a gólya!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!