Vál

2015.09.29. 16:49

Valódi sajt „kishatalomnak” számítanak

Váli-völgy – Az OMÉK-en nem egyszerű kitűnni, ám a Völgy Vidék csapata nem panaszkodhat. Kézműves élelmiszereikkel csábították a látogatókat, nem is akármilyen kínáló edényekben.

Zsohár Melinda

Egyedi fa és cserép, kerámia és fonott gyékény edények, kosárkák, tálcák és tartalmuk tanúskodtak a helyi ízlésről és kreativitásról a váli központú Völgy Vidék Közösség standján az OMÉK-en. Félmázsányi sajtot biztosan elkínáltak rajtuk, mondta el Bordás Emese, a közösség irodavezetője. A tizenhét település alkotta vidékfejlesztő közösség ha nem is nagy-, de sajt „kishatalomnak" számít, annyian foglalkoznak kézműves sajtkészítéssel a településeken.

A Völgy Vidék Közösség standján vidám hangulatban telt az idő. Fotó: Szabó Erika

Tehén- és kecsketejből alkotnak speciális ízesítésű termékeket, leginkább hölgyek, családok. Nem véletlen, hogy sajtút-hálózatot tudtak alakítani, amelynek egyik fontos állomása Etyeken, az Újhegyi dűlőben található. Egy szép felújított svábház szolgál romantikus háttérként a gasztronómiai különlegességhez, az etyeki borok kíséretében. Sajtmegállót alakítottak ki a nagyegyházi Hangistállóban, ahol a színvonalas komolyzenei koncertek szervezésével párhuzamosan éppen a kézműves termékek népszerűsítése mellett kötelezték el magukat az alapítók. Kemence, sajtpince épült a hajdani tehénistálló szomszédságába, ami belülről közösségi házzá emelkedett.

Az OMÉK-on segítségképpen a csoporthoz hivatalosan nem tartozó közeli települések sajtosait is meghívták, Törökbálintról, Biatorbágyról jöttek el a felcsúti, tabajdi, váli, gyúrói termelőkhöz csatlakozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!