A kerékpárosok fellegvára

2020.06.07. 10:00

Érintetlen természet, különleges növény- és állatvilág várja a látogatókat Tiszafüreden

Érintetlen természet, különleges növény- és állatvilág, élénk vízi élet, kerékpáros turizmus, horgászkalandok – a legfontosabb hívószavak, amelyek hazánk második legnagyobb tavához csábítják a nyaralni vágyókat. A Tisza-tó 127 négyzetkilométernyi területével a Balaton után következik a sorban, ám alapvetően különbözik tőle: eredetileg mesterségesen létrehozott víztározó volt, amelyet néhány évtized alatt a természet teljesen meghódított és magáévá tett

Osváth Sarolta

Aki nem a tó szabad strandjait választja, fürödhet gyógyvízben is

Fotó: Osváth Sarolta

Aki nem ismeri a Tisza-tó történetét, bizony nehezen tudja elképzelni, hogy 1973-ban a kiskörei vízerőmű építésekor árasztották el a folyó alacsonyan fekvő árterületét, amelyből 27 kilométer hosszan a tó kialakult. A jól körbejárható, strandokkal tarkított vízivilág Tiszafüred és Abádszalók között húzódik. A víz átlagos mélysége 1,3 méter, de a tó legmélyebb pontján 17 méteres. A szigetek 43 négyzetkilométert foglalnak el, vannak területek, amelyek nem látogathatók az érintetlen természet, a különleges állat- és növényvilág védelme miatt. Kevés helyen figyelhető meg a Tisza-tóhoz hasonlóan gazdag és változatos saját ökológiájú flóra és fauna, amelynek alkotója a természet maga. A tó egy része zárt madárrezervátum.

Aki nem a tó szabad strandjait választja, fürödhet gyógyvízben is
Fotó: Osváth Sarolta

A természeti csodák kiindulópontja Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa. A 11 ezer lakosú tipikus alföldi kisváros ma már előkelő helyet foglal el a magyar városok turisztikai térképén. Vonzerejének titka a sokszínűség: a település egyrészt hétezer éves múlttal rendelkezik, történelmi emlékeit a XIX. század óta a földből folyamatosan előkerülő régészeti leletek összegyűjtése tárta fel. A történelmi múlt a Kis Pál Múzeumban, a „Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei” – című állandó kiállításon ismerhető meg. A mai Tiszafüred helyén a középkorban is virágzó települések léteztek, Örvényt 1261-ben, Füredet 1273-ban már említették az oklevelek. Utóbbit Fyred Villa néven, a nagyváradi püspök halászfalujaként jegyezték fel. A város múltjáról mesél a múzeumhoz tartozó Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház is, amely Tiszafüred egyik legrégebbi, XIX. századi műemlék épülete.

Tiszafüred a kerékpáros turizmus fellegvára, hiszen itt működik az ország egyik legkorszerűbb biciklicentruma, ahol minden korosztály számára megfelelő kerékpár kölcsönözhető, sőt, javító-szolgáltatást is nyújtanak. A kerékpározás felhőtlen öröme garantált a Tisza-tó körüli gáton, amely kiváló bicikliút. Nagyszerű kirándulásokat tehetünk a közeli nyaralóhelyekre, ahol hat gyönyörű fövenyes strand és sokféle vízisport-lehetőség közül lehet választani.

Tiszafüred különleges kincse a termálvíz. Aki nem a tó szabad strandjait választja, fürödhet az alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvízben, amely 39 Celsius-fokosan tör fel a mélyből. Nem szabad kihagyni a Tisza-tó közepén lévő Kalandszigetet, a 18 hektáros terület változatos élményeket nyújt, a Szabics-kikötőből induló Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényen pedig egyebek között pákásztanyát is felfedezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!