Itália szíve

2018.02.22. 15:00

Rómát látni kell, nincs mese

A régi római közmondással ellentétben nem kell meghalni ahhoz, hogy lássuk a világ egyik leglátogatottabb városát, amely több mint 2500 éve áll a Tevere partján.

Juhász-Léhi István

Hogy milyen hányattatásokon ment keresztül az egykori Római Birodalom fővárosa, mi sem bizonyítja talán jobban, mint az a tény, hogy míg Róma 330-ban csaknem 1 millió főnyi lakosságot számlált, addig a magyar államalapítás (1000) idején alig lakták 20 ezren…

Róma nem „két-három napos” város, ám ha reggeltől estig járjuk az utcákat, megérezhetünk abból valamit, hogy miért akarunk azonnal visszatérni az örök városba. Mielőtt azonban megtervezzük római kirándulásunkat, nem árt tudni, hogy a nyári időszakban, valamint a katolikus ünnepek (húsvét, karácsony) idején jóval többen vannak a városban, és drágábbak a szállások. Utóbbival kapcsolatban tény az is – csakúgy mint a repülőjegyek esetében –, hogy korábban lefoglalva jobb áron kaphatók.

Ami kötelező Rómában: Vatikán (Szent Péter-bazilika), Colosseum, Forum Romanum, Trevi-kút, Spanyol lépcső, Angyalvár.

Természetesen online a vatikáni múzeumokba, és a Sixtus-kápolnába is lehet jegyet venni, ami talán néhány euróval drágább, viszont nem kell sorban állni. A tömeg egyébként hétköznap 11 és 15 óra között kerülhető el. Jó, ha tudjuk: rövidnadrágban, rövid szoknyában, fedetlen vállakkal a templomokba nem lehet belépni.

Róma egyik szimbóluma, a legnagyobb amfiteátrum

Továbbindulva felfedezőtúránkon kombinált jegyet válthatunk a Colosseumba (Róma egyik szimbóluma, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása), a Forumba, és a Palatinus múzeumba 12 euróért. (A 18–25 éveseknek 7,50 Euró, 18 év alatt ingyenes.) Erősen félnapos elfoglaltság, és hiába látható kívülről, érdemes belülről is megnézni.

Az ókorban „maradva”, nézzük meg a Pantheont, amely az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, és amely teljesen korabeli állapotában, az eredeti pompájában látható. Az Angyalvár is lassan kétezer esztendeje épült, hiszen Kr. u. 139-re készült el. Ráadásul az oda vezető hidat, a Ponte Sant’Angelót sokan Róma legszebb hídjának tartják.

És még mindig csak apró szeleteket láttunk, hiszen ott van még a Spanyol lépcső, Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője, a Trevi-kút, amely ugyancsak leg (az egyik leghíresebb és legszebb), és szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, hogy visszatérhessenek Rómába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!