Utazó

2016.06.28. 19:25

Építész lett, hogy szobrász lehessen

Székesfehérvár - Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök alkotása, a város egyik leglátogatottabb nevezetessége a Bory-vár.

Czeidli József

Ágoston Béla kis könyvecskéjében írja, hogy a művészt három fő szempont vezette az építésénél. Elsősorban a monumentális alkotás utáni vágya. A romantikus vár felesége tiszteletére, a művészházaspár otthonának, alkotóházának létesült. (Erről a példamutatóan szép házaséletről beszélnek a hitveséről készült szobrok, festmények.) Itt talált otthonra a több mint 500 alkotásból álló műgyűjtemény, amely magába foglalja a magyar művészek, továbbá saját és felesége, valamint lánya munkáit is.

Fehérvár leglátogatottabb nevezetességeinek egyike a Bory-vár

Lyka Károly, a művészettörténet kitűnő mestere a művészt és alkotásait a Képzőművészet 1929. évi számában tömören így jellemezte: Kevés művészünk van, aki olyan szerencsés kerülővel érkezett volna el a művészi pályához, mint Bory Jenő. Építész lett, hogy szobrász lehessen. Ha végignézzük alkotásai sorát, melyben a szobrászmű bőséges építészeti keretben ül, megérezzük ott az összhangot, ahol egyik művészi elem sincs a másiknak alárendelve. Érezzük e műveken, hogy építészet, szobrászat egy test, egy lélek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!