Utazó

2012.09.26. 06:57

A béke és nyugalom birtoka Rácalmáson

A Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ a béke és a nyugalom birtoka, Rácalmás egyik nevezetessége. Ökocentrumából csodálatos panoráma nyílik az egyedi és gazdag élővilággal rendelkező dunai Nagy-szigetre, ártéri tanösvényre.

Körmendi Erzsébet

Az ember belép a Jankovich-kúria kapuján, végigsétál az arborétumszerű parkján, leül a szökőkút melletti padra, és elfelejti a mindennapok gondjait. Rácalmás gyöngyszeme a Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ, szerencsések a település lakói, mert ebben a festői környezetben tarthatják nagyrendezvényeiket. A kúria csendes környezetben, a Dunától alig háromperces sétára található. Főépületében hat korszerűen felszerelt konferenciatermet alakítottak ki - közülük öt egybenyitható -, ezek ideális helyszínt biztosítanak továbbképzésekhez, vállalati tréningekhez, bankettekhez, esküvőkhöz. Az ifjú párok körében népszerű a külső szertartás: az eszményi parkban mondják ki a boldogító igent, majd a vacsorát a 350 vendég befogadására alkalmas kúriaépületben tartják.

A kúria gazdasági épületeit is hasznosította Rácalmás önkormányzata: ökoturisztikai központot alakított ki, amely 2007 augusztusában nyílt meg azzal a céllal, hogy komplex turisztikai látogatóközpontot kínáljon a kirándulók, baráti csoportok, diákok, óvodások, családok számára. Nagyrendezvényeik sorában az országos hírnévnek és népszerűségnek örvendő Tökfesztivál lesz a következő szeptember 28-30. között.

A létesítményben állandó kiállítások kínálnak felejthetetlen élményt. Az igényes halászati múzeum bemutatja a dunai halakat, halfajokat, régi halászati eszközöket. A nívós helytörténeti tárlat Mosonyi Mihály gyűjtésének és segítségének köszönhetően bemutatja Rácalmás történetét az őslakosoktól napjainkig. Az Afrika-kiállítás különlegességeit Varga Imre ajánlotta fel bemutatásra, hogy kedvüket leljék a trófeákban a kúria vendégei.

Az ökoturisztikai részhez kézművesház tartozik, amelyben a gyerekek és felnőttek kipróbálhatják az ősi mesterségeket: korongozás, agyagozás, nemezkészítés, szövés-fonás, papírmerítés szerepel a kínálatban. A gasztronómiai ház is különleges élményt nyújt: búbos kemencéjében kenyérlángost, kenyeret, kalácsot süthetnek a csoportok. A mellette lévő szabadtéri színpad pedig nagyrendezvény esetén jelent kiváló helyszínt, és csodás kilátás nyílik róla a gazdag élővilággal rendelkező Nagy-szigetre. Az ökocentrum részeként ártéri tanösvényt alakítottak ki a szigeten tizenhét színes, nagyméretű információs táblával, természetbe illeszkedő esőházakkal és madárvártákkal. Olyan ritka állatokat és növényeket figyelhetünk meg, amelyeket az országban máshol már nem lehet megtalálni: láthatunk kócsagokat, feketególyát, tavasszal pedig gyöngyvirág- és hóvirágszőnyegekben gyönyörködhetünk.



A Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ munkatársai készségesen segítenek mindenben, a bejelentkező turistacsoportok például előre összeállíthatják programcsomagjukat, megmondhatják, mit szeretnének látni. Az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek pedig további ajánlatuk is van: kerekezzenek végig a Dunaújváros és Rácalmás között a folyó partján kiépített védett kerékpárúton, vagy csónakázzanak egyet, hiszen a kúria alatt kikötő, a Duna-parton csodálatos, nemrég átadott csónakház várja a vendégeket.

 

 

A VIII. század második felében, barokk stílusban emelt nemesi kúria a Jankovich család nyári lakhelyéül szolgált. A műemlék jellegű épületet a rácalmási önkormányzat 2006-ban újította fel Phare-támogatással, ügyelve arra, hogy a háromszobás vendégház és a kúria parkja is eredeti fényében pompázzon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!