Utazó

2010.08.09. 10:25

Rácalmás, a kincses Paradicsom

FMH - A Duna partjáról, védett Nagyszigetéről, valamint a Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ kínálta ökoturisztikai lehetőségeiről híres kisváros, Rácalmás a legdinamikusabban fejlődő települése a dunaújvárosi kistérségnek.

Körmendi Erzsébet

Rácalmás autóval, busszal, vízi járművel és kerékpárral egyaránt kiválóan megközelíthető. Az M6-os gyors közúti, a Duna és annak holtága pedig kiváló vízi kapcsolatot jelent. A  Nagyszigetre átívelő hídtól induló és Dunaújvárosig vezető kerékpárút értékeit talán bizonygatni sem kell.
Egy nap kevés Rácalmás megismerésére, hiszen csak a sziget önmagában megér egy teljes napot, piknikezéssel, horgászattal, nagy sétákkal együtt. A  vízisport-szakosztály, valamint  a Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ csónaktúrákat is szervez azoknak, akik a rejtett vízi utakon szeretnék bebarangolni a természetvédelmi területet.
A szállással nem lesz gond, ha a két nap mellett döntenek. Az Animó Fogadó igényes  étterme és teljesen felszerelt szobái várják a kirándulókat a 6-os út mellett. A városközpontban  lévő  Hársfa Étterem - amely  kedvezményes áron kínál napi menüt is - nemrég nyitotta meg kétágyas, pótágyazható szobákból álló panzióját. A  Jankovich-kúria Hotel és Étterem pedig különlegesség a maga nemében. Az étteremben koreai és európai ételválasztékban lehet részünk, a  hotelszobák a pihenés és a kényelem szolgálatában állnak. (Az étterem kedvezményt ad  a Pannon Lapok Társasága  Hűségkártyával rendelkező előfizetőinek!)
A Duna ékkövében, a Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központban kezdjük a városmustrát. 
- Nyolc évvel ezelőtt még libák gágogtak ezen a helyen - mondja  Schrick István polgármester. - Az önkormányzat megvette a Bábolna Zrt.-től a területet,  majd a kivitelezők   csodát varázsoltak  a műemléki értékű,  düledező épületeiből. Egymilliárd forint pályázati forrást költhettünk az többezer négyzetméteres épületegyüttesre és a 2,7 hektáros parkra.
A felújítás óta eltelt három-négy év alatt  kirándulócsoportok, osztályok, munkahelyi  kollektívák, baráti társaságok, családok kedvelt célállomása lett a kúria. Már az első évben huszonöt esküvőt rendeztek a régi  kastélykerti hangulatot idéző parkban, illetve a főépület termeiben. Az augusztus 20-ához kapcsolódó  városi nagy rendezvény hat-hétezer, a tökfesztivál 11 ezer látogatót vonz, egyre népszerűbb az almavirág-fesztivál is, nyaranta pedig  a Raáb Ervin-alkotótábor művészeinek bázishelye a rendezvényközpont. 
 


Lássuk,  miben rejlik a Jankovich-kúria vonzereje! Bodnár Edina igazgató elsőként a gasztronómiai épületbe vezet be bennünket.  Az eredeti állapotukban megőrzött konyhai, háztartási eszközök, a búboskemence és a csikótűzhely, valamint a bontott téglával kirakott helyiség hűen tükrözi az egykori családi tűzhely, azaz a konyha hangulatát.  A kemencében kenyeret, parasztlángost sütnek. Érdemes megnézni a Rácalmás múltját bemutató helytörténeti gyűjteményt, ahonnak a kézművesházhoz ballagunk, amely  a régi mesterségek, eredeti eszközök bemutatására hivatott.  A felszerelt  fafaragó, a papírmerítő-, az agyagozó-  és a textilműhelyekben élmény a kézműveskedés. Az oktatási épületben, az interaktív és természetbúvár  kisteremmel együtt kapott helyet a halászati és  a Kelet-Afrika-kiállítás. Az épületkomplexum kilátóként is szolgáló  szabadtéri színpadáról a Nagysziget és az Alföld pazar panorámája tárul elénk. A  kúria főépülete pedig már  rangos konferenciaközponttá vált, a komplexum borospincéje pedig igazi kuriózum családi, baráti társaságok összejövetelére.
A partról érdemes felsétálni a városba. A bicikli is jó választás, mivel a főutcán végig és az intézményekhez is kerékpárút vezet. A kúria szomszédságában a település ófalui része még foltokban őrzi az ötvenes-hatvanas évek hangulatát. A polgármesteri hivatalnál bevásárolhatunk, az ottani Pomóthy étteremben, vagy a városháza melletti büfében falatozhatunk. Tehetünk egy kis kitérőt  a Baboskerti játszótérre, amely a gyerekek kedvelt helye. A Martinász lakótelepen pedig már épül  az új játékpark  a régi helyén. Játék után sport: az MG Sportcentrum  európai színvonalon kínál lehetőséget a fallabdázástól a teniszezésen át a kondizásig.
Visszakanyarodva a városközpontba,   a Millenniumi Parknál  üzletek  és vendéglátóhelyek várják a megfáradt turistákat.  Rohonczi István Roho festőművész a parktól nem messze építi a híres Miskát, az óriás ólomkatonát. Érdemes néhány pillantásra méltatni, páratlan ritkaság!
- Szeretek ide járni, mert olyan nyugalmas hely,  és a tó is szép - mondja a Millenniumi tó  parkjában megszólított fiatal pár.  A  virágágyások a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesületet dicsérik, tagjai  másfél évtizede dolgoznak a szép, rendezett, virágos és ligetes lakóhelyükért.
Megérte a fáradozást - állapítjuk meg az utcákat járva. Pedig még nem is láttuk a gyönyörűen felújított művelődési házat és  a most modernizált,  Makovecz-stílusú iskolát, amely önmagában is megér egy látogatást...
Rácalmást, a dinamikusan  fejlődő kisvárost bátran ajánljuk felfedezendő turistacélpontnak.


Táborhely a parton

A Duna mellékágának partján, a hídtól nem messze sátorozhatnak a csónakkal, kenuval érkezők - mondja Bölcskei Ferenc, a Rácalmás SE vízi és szabadidő-sport szakosztályának vezetője. - A stégünk kilencvenhat kiszállási lehetőséget biztosít. Kialakítottunk zuhanyzót, vécét, a százéves kútból forrásvíz folyik, főzésre is van mód, igény szerint asztalokat és székeket is adunk.
A homokos part melletti  kézilabda- és strandröplabda-pálya kiváló sportlehetőség. A holtág híd fölötti szakaszán pedig a környék egyik legigényesebb horgászpályáját alakította ki a rácalmási Sirály Horgászegyesület, amelynek közel nyolcszáz tagja van.  A hídon átkelve a Nagysziget nyújt felejthetetlen élményt az  aktív kikapcsolódás szerelmeseinek - megfigyelhetik a  különleges ártéri környezetben élő ritka és védett  állatokat,  növényeket. A  tanösvény átvezet a nagy Dunáig, és az utat  tájékoztató táblák, madárlesek, pihenőhelyek szegélyezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!