Misztrál Együttes

2017.09.06. 20:29

A Misztrál Együttes zenészei ötödik éve résztvevői a csíkcsomortáni verstábornak

A hét elején még a versünnep szokásos gáláján adott koncertet a Misztrál Együttes, szombaton pedig már Székelyföldön fesztiváloznak – fehérvári fiatalokkal.

Majer Tamás

Heinczinger Miklós, Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté (balról) a Misztrál koncertjén, a Vershúron című rendezvényen

Fotó: Pesti Tamás

A Misztrál tagjai öt éve vesznek részt a Székelyföldi Varga Sándor Verstáboron, ahova a fehérvári versünnep döntősei mellett a Kárpát-medence minden szegletéből járnak magyar fiatalok. A táborban a Misztrál a megzenésített versek szépségeibe avatta be a gyerekeket. Verses foglalkozásaik „tantervéről” Tóbisz Tinelli Tamás adott számot lapunknak – éppen csak lelépve a Szent István Király Múzeum Díszudvarán felállított színpadról.

- Kimentünk az erdőbe lovaskocsikkal. Legelöl egy traktor taposta az utunkat. A diákok és mi, örök diákok, a szekereken és platókon ültünk. Fölmentük a hegyekbe, be az erdőbe, s egy alkalmas helyet kiválasztva magunk maradtunk. Ott együtt énekeltünk, verseltünk, s olyan dolgokat csináltunk, amelyekről hisszük, hogy a fiataloknak hasznos – mesélte Tamás.

Heinczinger Miklós, aki a zenekarban a fúvós hangszerek megszólaltatásáért is felel, elmondta, számukra is tanulási folyamat volt együtt dolgozni a verstáboros diákokkal. Végigkísérhették őket a megérkezésüktől mindaddig, amíg megszületett a tábort záró gálaelőadás.

Heinczinger Miklós, Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté (balról) a Misztrál koncertjén, a Vershúron című rendezvényen
Fotós: Pesti Tamás

- Látni, ahogyan megteremtődik az előadás, majd a kész egészet végignézni a színpadon, gyönyörűséges volt – mondta lelkesen Mika. – Nagyon mély gondolatai vannak ezeknek a fiataloknak és azoknak a verseknek, amelyeket ők maguk választottak. Saját magukról beszélnek a segítségükkel – folytatta.

Tóbisz Tinelli kiemelte, hogy a más-más helyről jött diákok nagyon megszerették egymást a tábor ideje alatt.

- Van jövőnk nekünk, magyaroknak! Ezek a fiatalok ugyanúgy befogadják a kárpátaljait, mint a felvidékit, az erdélyit, mint a délvidékit, az anyaországbelit – osztotta meg velünk tapasztalatait.

Az együttes szeptember 9-én rendezi meg az I. Regejáró Énlaka Fesztivált.

- Amit már évek óta csinálunk Nagymaroson, most átvisszük, egy kis csemetét átültetünk Énlakára. Számunkra a legkedvesebb, hogy verstábornak mind a csíki, mind az anyaországi résztvevői közül ott lesznek egy páran, s a koncertek előtt egy-egy verssel megágyaznak az előadásoknak. Így ők is résztvevőkké válnak. Ha Isten is úgy akarja, a jövőben még inkább kiterebélyesedik az énlakai rendezvény. A lényeg a híd, amit Varga Sándor is mindig mondott: a hidat meg kell építeni. Nos, azon vagyunk, ácsolgatjuk – vallotta Miklós. – Lehetséges, hogy ez a híd már létezik is, már csak át kell mennünk rajta – toldotta meg alkotótársa szavait Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!