Székesfehérvár

2014.05.09. 06:56

Olcsóbb lesz a kéményseprés

Reggel nyolc órakor, egyperces néma főhajtással kezdődött meg Fehérváron a közgyűlés: a nemrég elhunyt Viniczai Lászlóra emlékeztek, akinek neve fogalom volt a fagylaltkészítés világában.

Házi Péter

Székesfehérvár közbiztonságáért díjat kapott Brandl Csilla rendőr alezredes, aki speciálisan a gyermekekkel kapcsolatos ügyekben, valamint drogprevenciós területen végzi munkáját. Az országban az egyik legjobb szakemberként tartják számon, nem véletlen, hogy márciustól az országos rendőr-főkapitányság kötelékében dolgozik.

Ugyancsak Székesfehérvár Közbiztonságáért díjat kapott Schekk Géza rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője, aki aktívan részt vesz Fehérvár közbiztonságának fenntartásában, különösen a nagy sportrendezvények biztonságos lebonyolításában van kiemelkedő szerepe.

Ami az érdemi döntéseket illeti: mivel a szilárd- és olajtüzelésű kémények esetében a törvény évi kettőről egyre szállította le a kötelező ellenőrzést, így némileg csökkennek a kéményseprő-díjak.

Folytatja a város a Saára Gyula útfelújítási programot: közbeszerzést írt ki a testület a Palotai úti Gaja-híd felújítására, a Mártírok útja második mintegy 700 méteres szakaszán kopóréteg cserére, illetve a Titeli, Pancsovai és Zimonyi utcák eredeti szélességű burkolat helyreállítására.

Az Ybl Miklós program keretében több mint 400 millió forintot költ a város saját intézményeinek felújítására. A program érinti a Felsővárosi, Rákóczi úti, Árpád úti, Hosszúsétatéri óvodákat, a Kossuth, Tolnai úti, Németh László, Tóvárosi iskolákat is. A Kríziskezelő Központ, a Mészöly Géza utcai orvosi rendelő, valamint a Szent István Király Múzeum Fő utcai épülete és a Budenz-ház ugyancsak szerepel a felújítások között.

A Várkörút felújításával kapcsolatos előterjesztéshez szólt hozzá Mező Balázs, aki a lakók nevében mondta el az aggályokat: a Várkörúton megszűnő parkolók nehéz helyzetbe hozza őket. A buszoknak nem lesz külön öböl, így amikor megáll, azzal a forgalmat lassítja majd. Cser-Palkovics András szerint a parkolás kérdésében megoldást hozhat, hogy a vasalóház mögötti területen egy zöldparkoló kialakítása történhet meg, de azon is komolyan dolgoznak, hogy ingatlanvásárlás után egy parkolóház valósulhasson meg. Márton Roland szerint aláírásgyűjtés zajlik a környéken lakók között, ő elsősorban a tájékoztatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, reményei szerint az ott élők megelégedésére szolgál majd a felújítás. Szigli István hozzászólása szerint a belváros és környéke mindannyiunké, szükséges egy tágabb belváros kialakítása.

Figyelemreméltó az Alba Volán költségcsökkentő intézkedése: 536-ról 516-ra csökkent egy kilométer megtételének költsége – hangsúlyozta Farkas László. Ugyanakkor sajnálatos, hogy az utasok száma némileg csökkent az elmúlt időszakban. Cser-Palkovics András szerint most már nem a pénzügyi problémákról, hanem a szolgáltatás színvonalának emeléséről lehet tárgyalni. Ennek fényében született döntés, amely az Alba Ipari Zóna fejlesztésének III. ütemét érinti, a buszok ide is kijönnek majd. A palotavárosi 29-es járat ugyancsak gyakrabban közlekedik majd. Farkas László szerint jó, hogy az önkormányzat nem hajtotta végre másfél-két évvel korábban a menetrend drasztikus átalakítását. Segített az is, hogy a helyközi járatokra is felszállhatnak végre a fehérváriak. Azt kérte, a Budai úton szüntessék meg a Deák Ferenc utca felé balra kanyarodó sávot, mert sok a koccanásos baleset. Kérte, állítsák vissza a belváros felé a két sávot. Cser-Palkovics András szerint a kórházba való eljutás esetében sok a valós panasz, ebben szeretnének még javítani a menetrend módosításával.

A Budai út ezen szakaszán már csak egy sáv ment mindig is tovább a kis Budai út irányába. A Budai úti jelzőlámpák összehangolása most történik meg, a Gyümölcs utca egyirányúsítása miatt is szükség van a balra kanyarodó sávra. A torlódások a lámpák összehangolásával, nyáron megszűnnek.

A székesfehérvári I. számú lakásfenntartó szövetkezet ügye is téma volt a közgyűlésen: Nem kívánja hatásköreit túllépni az önkormányzat, de fontosnak tartják, hogy a tízezer fehérvári lakó és a szövetkezet közti feszültséget feloldják. A feszültség azonban inkább nőtt, ezért kérik a szövetkezet vezetőit, hívják össze a közgyűlést. Ha összehívják a közgyűlést, ha nem történik meg, jogszabályt kívánnak módosítani, hogy bizonyos időközönként a lakásszövetkezeteknek össze kelljen hívniuk a közgyűlést. Mező Balázs is felháborodásának adott hangot, döbbenetes. Mivel a társasházak esetében a jegyző biztosítja a törvényességi felügyeletet, ezt a szövetkezetekre is ki kellene terjeszteni.

A szövetkezet egyik tagja, Szabó Melinda is szót kért, mint mondta, szerinte rossz a szövetkezeti törvény, mert sok kiskaput ad és ezeket a lehetőségeket van, aki kihasználja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!