Székesfehérvár

2014.03.15. 11:19

Forradalom a Városház téren

Székesfehérvár - Korhű vásárral, forradalmi jelenetekkel és felvonulással ünnepelt Székesfehérvár március 15-én, szombaton.

Tihanyi Tamás

Az 1848-as forradalom történelmi eseményeinek felidézésével emlékezett Székesfehérvár. Izgatott hangulat, kiáltozó „márciusi ifjak" fogadták azokat, akik Székesfehérvárra, a Városház térre látogattak a nemzeti ünnepen.  A korszak az Art Kulturális Egyesület, a Pathália Színkör és helybéli színjátszó fiatalok segítségével elevenedett fel: a történelmi képsor mozaikkockáit minden magyarnak legalább nagyjából ismernie illik a Pilvax kávéházbéli eseményektől Táncsics Mihály  kiszabadításáig. A szabadságharc katonáinak a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar indulói és a történelmi zászlók adták meg a kellő tiszteletet.

Ünnepi köszöntőjében Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke többek között azt mondta: a magyar nemzet 1848-ban nem csupán a szabadságáért küzdött, hanem minden olyan jogért is, amely Európa más nemzeteinek akkor már kijárt. Úgy fogalmazott, annak a nemzetnek nincs jövője, amely hitelből tengeti az életét, a magyar földet pedig magyar embernek kell megművelnie. Bátor férfiakra és bátor kormányzásra volt szükség akkor, 1848-ban, és ilyenre van szükség ma is, olyan államra, amelynek legfőbb feladata saját polgárainak a szolgálata. Törő Gábor arra emlékeztetett, elődeink tudták, mely célokért kell összefogniuk, és nekünk ma is ki kell tűzni ezeket a célokat és bízni kell a bátrak erejében. Mert – fogalmazott a szónok – 2010-ben is bátorság kellett ahhoz, hogy a nemzet kétharmada kimondja akaratát azért, hogy az ország hajóját helyes irányba vezesse. Rövidesen pedig ismét dönteni kell saját sorunk alakulásáról, arról, hogy végigjárjuk-e a magunk választotta utat.

Cser-Palkovics András polgármester beszédében utalt rá, hogy mindössze hét emberöltő választ el minket 1848 eseményeitől, de meg kell fogalmaznunk, mit jelent mindez a fehérváriaknak. Szerinte nem azt, hogy a ma élőkhöz közel vigyük a múltat, hanem sokkal inkább azt, hogy a múltat tegyük élővé a maiak számára. Ezért mindannyiunkra szükség van, gyerekekre, fiatalokra és idősekre, „legyünk a mában együtt erősek a nemzet nagyságának akarásában". A településvezető kijelentette, Székesfehérvárnak vissza kell adni azt a történelmi szerepet, amelynek egykor a birtokában volt, de egy időben elveszni látszott, s most minden esély megvan rá, hogy visszaszerezzük: például olyan események sorával, mint amilyen a Szent István Emlékév volt.  Cser-Palkovics András azt mondta, legyen meg a hitünk abban, nem vagyunk kevesebbek, mint a nagy időkben élt elődeink, legfőbb célunk nemzettársaink szabadsága, honfitársaink boldogulása kell, hogy legyen. „Nem az a legfontosabb, hogy ott legyünk az ünnepen zászlókat lobogtatva, legyünk erősek és bátrak a hétköznapokban is", zárta szavait a politikus.

Kapcsolódó cikkek:

Abán 2014 a gyermekek éve

Emlékművet avattak Szabadhídvégen

Piros-fehér-zöldbe borult a domboldal Kincsesbányán

Gyerekek és huszárok Székesfehérváron

Átadták a Velencéért emlékérmet

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megemlékezése 1848. március 15-e alkalmából

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!