Hírek

2014.03.15. 17:01

Emlékművet avattak Szabadhídvégen

Szabadhídvég - A nemzeti ünnepen régóta dédelgetett álma vált valóra a helybélieknek, amikor felavatták a település 1848-as emlékművét.

Tihanyi Tamás

Pap László polgármester, a Szabadhídvégi Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a település lakóit március 15-én, szombaton délután. A kedves ünnepi műsorok után – felléptek például a Napsugár óvoda kis művészei is – lovasok hozták a magyar és az uniós zászlót, valamint a település címeres lobogóját a helyszínre, ahol a Himnusz hangjaira felvonták azokat.

Az ünnepi szónok, Varga Gábor országgyűlési képviselő azt mondta: jó okunk van bizakodni a jövőben, de olyan jól soha nem álltunk, hogy lett volna okunk sutba vágni a történelem tanulságait. Minden jelentős eseménynek van szimbóluma, 1848-nak a Nemzeti dal és a kokárda lett a jelképe. De egy szimbólum nem csak a múltra emlékeztet, hanem a jövőre is figyelmeztet. Az 1848-as eseményekre mindig emelt fővel emlékezünk, amíg magyar él a Földön, tette hozzá. Varga Gábor kijelentette, a forradalom az egység erejéről szólt.  Mai életünknek is megvannak a maga vívmányai, amelyekről nem mondhatunk le, amelyekért össze kell fognunk, mondta a szónok. Hiszen bár nincs háború, de függetlenségünket, azt, hogy a saját életünkről mi magunk döntsünk, ma sem engedhetjük veszélyeztetni. Ma is vannak politikai és gazdasági hatalmak, amelyekkel szemben nem engedünk a negyvennyolcból, hangsúlyozta a politikus.

A leleplezett új emlékművet és a közösséget a református lelkész áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!