2017.06.14. 12:53
Itt a barackok szezonja!
SZÉKESFEHÉRVÁR - Jó hírünk van a barack-rajongóknak, ugyanis a gyümölcs újra szezonját éli, Frikton Ferencné árustól is vittek tegnap bőven.
A nyári időszak nemcsak a jégkrémek és fagylaltok évszakja, hanem a gyümölcsöké is. Az eper már kezd lecsengeni, ám a barackok visszatértek! Szerdán például a termelői piacon is többek árultak a gyümölcsből, például Frikton Ferencné is.
A kereskedő azt tapasztalta az évek alatt, hogy eleinte inkább a sárgabarack a sláger, s mindig csak később jön el a nektarinok és az őszibarackok ideje, utóbbi két fajtából befőttet készítenek általában, míg a sárgabarackból lekvárt csinálnak.
– Én mindig dzsemm fixet használok, azzal egyszerűbb a lekvárkészítés. Emlékszem, régen órákon keresztül kellett a tűzhely mellett állni azért, hogy elkészüljön a lekvár, na az nagyon macerás volt, ma már szerencsére egyszerűbben meg lehet oldani a befőzést – mesélte Frikton Ferencné, aki még azt is megosztotta velünk, milyen arányban használja fel az összetevőket lekvárkészítéskor:
– Én 1 kiló 25 dekagrammnyi gyümölcshöz 30 dekagramm cukrot használok fel, így pont tökéletes íze lesz.
Az árus szerint a barackot rengeteg féle módon fel lehet használni, például süteményekbe, illetve a húst is meg lehet tölteni vele.