Székesfehérvár

2017.04.04. 05:53

Fejedelmi kincsek Fehérváron

Székesfehérvár – Április 6-án nyílik meg az az egyedülálló kiállítás a Szent István Király Múzeumban, amelyen erdélyi arany- és ezüstpénzeket láthatunk.

FMH-információ

A Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében vásárolta meg 2015 nyarán Törő István 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteményét 1,1 milliárd forintért. A 220 darabból álló, muzeális szempontból igen jelentős kollekció – amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumnál helyeztek letétbe – április 6-ától Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Rendházában kerül bemutatásra. Az egyedülálló kiállítást a nagyközönség június 30-ig tekintheti meg.

Az egykori rendház épületében nem csupán a 220 darabos erdélyi tallérgyűjteményt mutatják be, hanem egy reprezentatív válogatást is az MNB 1974- ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből. A 220 darab érme kibocsátóinak köre egyébként János Zsigmondtól Apafi Mihályig terjed. Amint Kulcsár Mihály múzeumigazgató elmondta, a 220 érme kibocsátóinak köre János Zsigmondtól Apafi Mihályig terjed. További 48 darab aranypénz és 13 darab erdélyi verőtő is kiállításra kerül, szintén a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából, és erdélyi fegyvereket is bemutatnak.

Brájer Éva alpolgármester szerint a múzeum kitárta kapuit, és amellett, hogy szakmai színvonalát tekintve is komoly, rangos kiállításokat rendez, a nagyközönséget is megszólítja. Tóth Csaba régész- muzeológus az Értéktár programról, mint a kiállítás kiindulópontjáról beszélt, aminek a célja az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank vissza-, illetve megvásároljon olyan műkincseket és tárgyakat, amire e program nélkül nem lenne esély, tekintve annak költségeit. Az április 6-án 18 órakor a Rendház épületében nyíló kiállításon beszédet mond Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, Cser-Palkovics András polgármester és Tóth Csaba kurátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!