Székesfehérvár

2016.12.20. 13:01

Rá sem lehet ismerni a környékre: már használhatjuk az új utat

Székesfehérvár - Az autósok már birtokba vették a Tobak és a Jankovich utca között megépült utat: egyfajta karácsonyi ajándék ez a városrésznek, ahová mostantól könnyebb lesz bejutni.

Házi Péter

Rá sem lehet ismerni a Bőrgyár utca környékére, a régi út nyomvonala teljesen átalakult, a fő irányt most már a Tobak, pontosabban a Schwäbisch Gmünd utca felől érkező és a Varga-csatorna fölött a Jankovich utcába átvezető új út jelenti, a Tobak utca felől érkezőket Stop tábla figyelmezteti arra, hogy elsőbbséget kell adniuk az új úton érkezőknek.

fotó: önkormányzat

A keddi bejáráson, amely a felújított Varga-csatorna hivatalos műszaki átadásával függött össze, a jelenlévő képviselők, Viza Attila és Szigli István is tapasztalhatta, hogy amint az út elkészült és a behajtani tilos táblákat felszedték, az autósok gyakorlatilag azonnal birtokba vették az utat. Azért is vártak már régen erre a városrészbe bejövő útra, mert néhány évvel ezelőtt megszűnt a Kelemen Béla utcába kanyarodás lehetősége a Palotai útról, a város felől érkezők számára. (A változtatásra azért volt szükség, mert a Mészöly Géza utcánál beszűkülő Palotai út forgalmát erősen lelassították a Mészöly Géza felé kanyarodó autóbuszok, ugyanis csak ebből a sávból lehetett egyenesen is menni.)

- A közel kétszáz méter hosszú útszakasz megépítése és az azt keresztező Varga-csatorna felújítása együtt 112 millió forintba került - összegezte a helyszínen Cser-Palkovics András polgármester a két, egymással párhuzamosan lezajlott projektet. Az eddig földborítású Varga-csatorna mederburkolása egyébként azért volt fontos, mert itt vonul majd le a Felsőváros csapadékvize, ha az A-0-0 jelű főgyűjtőt hamarosan megépítik.

Visszatérve az új útra: a Jankovich utcába egy mini körforgalommal csatlakozik, amit azért még szokniuk kell az autósoknak. Olyan ez, mint a királysori kis körforgalom, itt azonban már az útba épített fényvisszaverő prizmák figyelmeztetnek arra, hogy körforgalomban vagyunk. A Varga csatorna két felén azonban három új zebra is létesült, így a gyalogosok védelme teljessé vált. Változott magának a Bőrgyár utcának is a forgalmi rendje: a Palotai útról nem lehet már rákanyarodni a kis utcára, ezt nem csak tábla tiltja, hanem az új betontuskók is. A Bőrgyár utca másik vége is zsák utca lett (lesz), így a remények szerint csökken a kis utca forgalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!