2016.05.04. 15:05
Kövér eprektől piroslik a piac
Székesfehérvár - Piros, friss, lédús, egészséges, tele van C-vitaminnal és nem utolsó sorban ügyes vevőcsalogató gyümölcs, mi az? A tavasz első csodája, amit mindenki szeret. Talán nem is volt olyan vásárló a piacon, aki szó nélkül el tudott volna menni a ládákban gömbölyödő, nagyszemű eprek mellett.
Szívünk szerint kilószámra ennénk nyersen és a legváltozatosabb elkészítési módok valamelyikén. A korlátlan fogyasztásnak csak árérzékenységünk szab határt: általánosságban 1500 a kisebb szemű és 2000 forint a megtermettebb (ebben az esetben nem pirosabbat, nagyobbat jelent) eper kilója.
Szerencsére a termelő Borbás családnál nem fagynak, inkább fogynak a pirosló földi eprek (Fotó: A szerző)
- Szerencsére nem fagytak el. Az eprünk Somogy megyében terem, ott nem voltak fagyok, ráadásul ez még fóliás, nem szabadföldi eper, azt körülbelül két hét múlva tudjuk majd kínálni - mondta az áprilisi télre reflektálva a fehérvári Borbás Boglárka, aki hozzátette: - Utóbbi érdekében reméljük nem lesz már fagy vagy jég, ami elveri, és lyukacsossá teszi a gyümölcsöt. Az elmúlt években sajnos erre is volt példa.
Ha meguntuk a gyümölcsöt önmagában, porcukrozott formájában, vagy fagylalttal habzsolni, akkor 15 deka eperből már kész sütikölteményeket is gyárthatunk, ráadásul a legtöbb epercsoda még az időnket sem emészti fel. Ilyen szupergyors, egyszerű sütitippet kaptunk az egyik árustól, aki azt mondta, ezzel nem tud otthon hibázni, kicsik és nagyok egyaránt imádják. Az epres-túrós pitéhez csak össze kell kutyulni a hozzávalókat: 25 deka túrót, három tojást, két bögre lisztet, háromnegyed bögre joghurtot, egy bögre cukrot, körülbelül 80 milliliter étolajat és az egy csomag sütőport. Az egynemű masszát ezután tortaformába vagy tepsibe halmozzuk, kirakjuk a főszereplő eprekkel, és 180 fokon, tűpróbáig készre sütjük.
Burgonya/kg 178-228 199
Új burgonya/kg 398-598 399
Vöröshagyma/kg 149-198 170
Fokhagyma/kg 1700-1900 1490
Fejes káposzta/kg 198-298 200
Kelkáposzta/kg 199-498 299
Zöldség gyökér/kg 698-898 480
Sárgarépa/kg 228-348 200
Saláta/db 129-198 189
Paradicsom/kg 498-798 399
Paprika/kg 598-1398 750
Eper/kg 1098-1498 799-1490
Gomba/kg 448-598 560-750
Karalábé/db 138-198 160
Alma/kg 158-598 280-350
Körte/kg 298-698 499-580
Sörretek/cs 198-349 320
Pirosretek/cs 98-198 120
Dió/kg 1990-2490 1900
Mák/kg 750-998 1200
Tojás/db 30-50 36