Székesfehérvár

2016.02.19. 18:43

Úgy szeress, ahogy nekem jó!

Gelsei Bernadett döntésmentor, az öt szeretetnyelv módszer magyarországi képviselője volt a múlt csütörtöki Csajos est vendége a Fejér Megyei Művelődési Központban.

Sebestyén Lilla

Egyesek az elmélyült beszélgetésektől, egy szál rózsától, vagy egy felmosott konyhától olvadnak el, míg másoknak a közös program az, ami mindennél többet ér. De a lényeg, hogy különbözőek vagyunk!

Ez utóbbi csak keveseknek újdonság, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni: Nem biztos, hogy a párunkat is úgy kell szeretnünk, ahogy mi akarjuk, hogy szeressenek!

– Egy kapcsolat csak akkor adhat boldogságot hosszútávon, ha ismerjük a másik szeretetnyelvét – magyarázta el Gelsei Bernadett döntésmentor a Gary Chapman–féle öt szeretetnyelv lényegét, mely segít abban, hogy úgy tudjuk boldoggá tenni társunkat, ahogy az neki jó.

A módszer magyarországi képviselője a múlt csütörtöki Csajos esten elmondta: egy kapcsolat akkor képes túlélni a nagyobb válságokat, ha – az eredeti szerző fogalmait használva – több mint félig van a közös szeretettartálya. Ezért azonban ketten felelnek!

– Elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés – ezek a szeretetnyelvek. Persze ezek mindegyikétől boldogak lehetünk, de létezik egy domináns – magyarázza Bernadett, aki azt is hozzáteszi: Vannak, akiknek az ad erőt, ha napjában megdicsérjük, vagy bátorítjuk őket: Gyönyörű vagy!, Meg tudod csinálni!, Hiszek benned! Azonban a bókoknak, mindig szívből kell jönniük! A minőségi idő sok dolgot magában foglalhat, valakit az tesz boldoggá, hogy hazaérve a párjának minden létező dolgot elcsacsoghat, de ebbe a „nyelvkategóriába" tartoznak azok is, akik a heti rendszerességgel megtartott közös kirándulást tartják nagyon fontosnak. Ha erről van szó, figyeljünk arra, hogy a randin ne nyomkodjuk a telefonunkat, az otthoni mozizás alkalmával ne temetkezzünk a laptopunkba, mert ez feszültséget fog kelteni a párunkban, amennyiben ez a szeretetnyelve – hangsúlyozza az előadó.

Az ajándékozásnál sem az a lényeg, hogy  drága holmikkal lepjük meg partnerünket. A gesztus, a meglepetés öröme számít, az hogy gondoltunk rá, foglalkoztunk vele.

– A férfiak – különösen a spórolósabbak – ezt nehezen értik meg. Ezért mindig azt szoktam mondani, hogy számítsák be a feleségre költött havi ötezret úgy, mint kötelező tételt, amit mindig ki kell fizetni – jegyzi meg félig viccesen a döntésmentor, aki a szívesség kérdésére is rátér:

– Vannak emberek, akik attól érzik kifejezetten jobban magukat, ha leveszünk a hátukról pár terhet. Gary Chapman felesége például ilyen. Az asszony az ideális vasárnapot úgy képzelte el, hogy együtt megcsinálják a házimunkát, míg a férfi egy közös túrát tervezett. Ez konfliktusokat szült: a nő ugyanis takarítás közben azon bosszankodott, hogy a férje már megint semmit nem csinál, míg a ház ura azért volt mérges, mert a nő nem szán időt a közös programra. Aztán felnyíltak a szemek: Gary rájött, ha vasárnap felporszívózik, akkor a felesége nem lesz ideges és délután – mivel annyira szeretve érzi magát ettől a szívességtől – boldogan elmegy vele kirándulni, amitől aztán ő is jól érzi magát. Ez a dolog így működik: a szeretet mindig szeretetet szül!

Bernadett előadásából az is kiderül: a testi érintés sem jelent feltétlenül szexet. Már egy ölelés, egy simogatás egy puszi is jól tud esni a társunknak.

– Sokkal fontosabbak ezek, a dolgok, mint gondolnánk és nem csak egy párkapcsolatban, egy szülő-gyermek kapcsolatban is. Ha ismerjük társunk szeretetnyelvét, esélyünk van igazán boldoggá tenni őt – emelte ki még a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!