Székesfehérvár

2016.01.27. 18:51

Két évtizede nincs Patex

Székesfehérvár – Az egykori Felmayer kékfestőüzemből kinőtt Kolorit, későbbi nevén Patex gyár dolgozói találkozót szerveznek, hogy emlékezzenek a két évtizeddel ezelőtt bezárt üzemre.

Házi Péter

A Felmayer család kékfestő üzeme az 1890-es évektől lendült fel, ekkor Kelet-Indiából hozták az indigót saját termékeikhez. Ennek a többszöri tulajdonosváltáson átment gyárnak a helyén épült fel aztán a pláza, ám az üzem egykori, még élő dolgozói nem akarják, hogy a családias üzem emléke végképp a múltba vesszen.

1997-ben bontották le az egykori Patex gyárat, helyén épült a pláza Fotó: FMH-archív

Éppen ezért, amint Jakabné Jónás Erzsébet szervezőtől megtudtuk, február 27-én 16 órától találkozóra várják a fénykorában ezernél is több embert foglalkoztató üzem dolgozóit. Ha minden igaz, a találkozón részt vesz az üzem utolsó igazgatója és a legidősebb egykori, ma 95 éves dolgozó is. Jelentkezni február 1- jén és 12-én lehet, 12 és 15 óra között, a Jancsár hotelben, ahol a találkozót is  tartják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!