Székesfehérvár

2015.09.11. 15:45

Leürítik a vizet, rá sem ismerünk majd a Csónakázó tóra!

Székesfehérvár - Várhatóan még ősszel teljesen leürítik a fehérvári csónakázó tavat, kikotorják az iszapot, amelyből a szigetet bővítik, a tó pedig alkalmas lesz gyermekek kajak-kenu edzésére, csónakázásra is.

Házi Péter

Ráfér már egy alapos iszapkotrás az 1960-as évek elején kialakított, utoljára 1979-ben kimélyített, s azóta bizony jelentősen feliszapolódott Csónakázó-tóra. Nem csak ezt a műveletet tervezi azonban az önkormányzat, hanem a tó funkciójának alapjaiban történő megújítását is: a cél egy olyan vízfelület létrehozása, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a vízi evezős sportokkal, elsajátíthatják például a vízreszállást, az első mozdulatokat is.

Amint a polgármesteri hivataltól megtudtuk, az önkormányzat által megbízott tervező cég már elkészítette a terveket, eszerint a tómeder kikotrása a tó teljes leürítését követően kezdhető meg. Az iszap megbolygatása azonban „szagos művelet”, ezért lenne célszerű ezt az őszi-téli időszakban elvégezni, amikor nem olyan intenzív a szag.

A kikotort iszap egy részével a tó észak-nyugati partrészét szélesítik ki, amely így alkalmassá válik a későbbiekben egy igazi sétány kialakítására. Az iszap másik részét pedig a meglévő szigethez  „teszik hozzá”, így az némileg nagyobb lesz a mostani méreténél.

Ahhoz, hogy a későbbi iszaposodásnak elejét vegyék, szükséges lesz  olaj- és iszapfogókat, iszapcsapdákat kiépíteni. A part mentén nádas sávok kialakításával, és egyéb part menti növényzet telepítésével erősítik a természetes partvédelmet, illetve javítják az esztétikai látványt.

Mindehhez persze vízjogi engedélyek kellenek, az eljárást már megindította az önkormányzat a megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóságnál. Az engedélyezési eljárás után közbeszerzésen választják ki a kivitelezőt, ezután lehet már látni a további ütemezést.

A megújult tóba nem csak halakat telepítenek majd, hanem szeretnénk a csónakázás, valamint elsősorban a kisgyermekek számára a vízisportok lehetőségét is megteremteni szezonális jelleggel a Sárkányhajó fesztivál idején kívül is. (Ehhez jó lenne például egy csónakház, illetve a hajóba szállást segítő stégek kiépítése is.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!