Székesfehérvár

2015.08.20. 07:32

Öreghegyi Mulatságok: Mészárovics Imréé lett az Öreghegy Bora cím

Jövőre lesz negyedszázada, hogy útjára indították az Öreghegyi Mulatságokat, amelyet mindig Szent István napját megelőzően rendeznek meg a Bory-vár előtti területen.

Házi Péter

Olyan városrészi mulatság ez, amelyre az egész városból, sőt, ahogy idén is, a testvérvárosokból, Opoléből és Schwabisch Gmündből is érkeznek vendégek. Szerda délután a felharsanó koronázási fanfár nyitotta meg a programokat, amelyek fénypontja az Öreghegy Bora 2015 cím átadása volt. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend mellett további hat meghívott borrend mutatkozott be, majd Bognár Zoltán nagymester elmondta, a versenyre 30 székesfehérvári és környékbeli termelő nevezett összesen harmincöt borral, közülük huszonegy fehér, tizenegy vörös, három pedig rosé volt.

A kitüntető címet idén az a Mészárovics Imre kapta, aki a Millenniumi emlékmű alatti szőlőjében 35 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel. Mint a feol.hu-nak elmondta, egy többszáz éves pincéje is van itt, amely Székesfehérvár egykori polgármesteréé volt, még a címeres ládáját is megtalálta a város egykori elöljárójának. Az Öreghegy Bora címet idén egyébként chardonnay és királyleányka fajták közös "gyermeke" érdemelte ki. és Az elismerést Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke és Bognár Zoltán, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere adták át a győztesnek.

Bognár Zoltán nagymester (b) adta át Mészárovics Imrének az Öreghegy Bora 2015 kitüntető címet Fotó: Molnár Artúr

A megjelenteket Cser-Palkovics András polgármester és Östör Annamária, a körzet képviselője is köszöntötte, majd Tornyai Gábor, az Öreghegyi Egyházközség plébánosa áldotta meg az új kenyeret és a bort.

„A mai napon azt ünnepeljük, hogy van miért hálát adnunk, hogy van kenyerünk, borunk, van mit ennünk és innunk. Nehézségeink, gondjaink mellett vannak olyan alkalmak is, amikor tudunk vidámak lenni. Fontos, hogy ezeket az alkalmakat, az öröm, a hálaadás és a vidámság idejét  újra és újra megtaláljuk magunknak, és ezt meg is tudjuk köszönni! Szent István ünnepe is hálaadás kell, hogy legyen mindannyiunk számára, hogy megköszönjük Istennek mindazt, amit tőle kaptunk.”

A Bory-téren este a Felicita táncosai, a TáncolKODÓ Néptáncegyüttes, majd Kovács Kati, később a Groovehouse és Delhusa Gjon is fellépett. Az utcabálon pedig a Fantom együttes vitte a bulit.

Az V. Öregehegyi Bormustrára benevezett borának eredményes szerepléséért elismerő oklevelet kapott Gőbölös Gábor, Mohácsi István, Csurgai Horváth Antal, Tomsics Zoltán szőlő-bortermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!